Cele mai importante 20 de evenimente ale anului 2014 pe plan intern şi internaţional

Ziarul Financiar 24.12.2014

Surpriza anului 2014 a fost alegerea preşedintelui Klaus Iohannis, despre care nici nu se ştia că va candida la începutul anului. Pe plan extern, anexarea Crimeii de către Rusia şi prăbuşirea preţului la petrol au fost evenimentele cu consecinţele cele mai importante.



ROMÂNIA
 

Surpriza Iohannis

Cea mai mare surpriză a anului 2014 a fost alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României, deşi avusese în primul tur al alegerilor doar 30% din voturi, faţă de 40%, cât avea Victor Ponta. Imaginea externă a României s-a îmbunătăţit masiv ca urmare a acestei alegeri.
 

Reducerea CAS

Faptul că guvernul Ponta s-a ţinut de cuvânt şi a redus contribuţiile de asi­gurări sociale cu 5%  de la 1 octombrie 2014 a reprezentat surpriza anului în materie de fiscalitate. De asemenea, in­cluderea măsurii în bugetul pe 2015 este un bun semnal pentru mediul de afaceri.
 

Dobânzile, la minime

Dobânzile bancare la credite au ajuns la minime istorice, de 5-6% la lei. Problema este însă că băncile străine îşi reduc deliberat expunerile faţă de firmele româneşti mari, după ce multe dintre acestea au intrat în tăvălugul acuzaţiilor. Inflaţia anuală este, la rândul său, la minim istoric de 1,4%.


Lansarea Telekom

Gigantul german Deutsche Telekom a făcut în septembrie un pariu uriaş pe România, odată cu trecerea Cosmote şi Romtelecom la “T”, cel mai mare rebranding din istoria telecomului local, cu un buget de 15 mil. euro. Cele două companii, cu afaceri anuale de 1 mld. euro, şi-au integrat şi operaţiunile.
 

Listarea Electrica

Listarea Electrica în iunie 2014 a pro­pulsat bursa în rândul pieţelor de capital atractive în Europa, BET-ul crescând cu 6%. Electrica a strâns prin listarea a 51% din acţiuni suma de 1,9 mld. lei. Capitalizarea bursieră este astăzi de 3,9 mld. lei. Compania a avut în 2013 veni­turi de 5 mld. lei şi profit de 300 mil. lei.


Decese şi arestări

A fost un an şoc pentru mediul de business: Dinu Patriciu a murit, iar dacă trăia, ar fi fost arestat. Au mai dispărut Ilie Vonica (Polisano), Culiţă Tărâţă (TCE 3 Brazi) sau  Mateo Cassiani (Enel). Printre oamenii de afaceri ares­taţi anul acesta s-au aflat George Copos (Ana Holding), Irina Socol (Siveco), Dan Beşciu (Euro Construct Trading), Dragoş Bîlteanu (SIF 1), Theodor Berna (Tehnologica Radion) sau Dan Voiculescu (Intact).
 

Anul Papalekas în imobiliare

Grecul Ioannis Papalekas a convins în acest an grupurile Vodafone şi Telekom să îi devină chiriaşi în birourile pe care le va dezvolta în Bucureşti, a cumpărat alte clădiri de la Bog’Art (Raul Doicescu), Skanska şi Nusco şi construieşte la Timişoara o fabrică nouă pentru germanii de la Continental.
 

Piaţa auto revine pe plus

Vânzările de autovehicule au revenit în 2014 pe creştere după şase ani consecutivi de scăderi, în care piaţa auto a pierdut mai bine de 80% din volum. În acest an vânzările vor urca cu 24%, la peste 100.000 de autovehicule, faţă de 82.000 în 2013, fiind primul an după 2012 în care piaţa revine peste pragul de 100.000 de unităţi.
 

Rămân mai puţine bănci

Consolidarea sistemului bancar a accelerat anul acesta, cele mai im­portante două tranzacţii fiind preluarea Volksbank de către Banca Transilvania şi achiziţia Millennium de către OTP. Anul acesta au fost finalizate şi achiziţia Nextebank de către Axxess Capital, precum preluarea portofoliului de clienţi corporate ai RBS de către UniCredit.
 

Proiectul România 5%

ZF a lansat în această toamnă proiectul „România 5% creş­tere economică“, prin care mobilizează clasa de bu­siness autohtonă - antre­prenori şi com­pa­nii private - pentru a crea o plat­formă de re­lansare eco­no­mică a României. În ultimele luni, în paginile ZF au fost pre­zen­tate so­lu­ţiile pro­puse de oame­nii de afa­ceri pentru ca Ro­mân­ia să aibă o creş­tere medie de 5% pe an.

 

 

INTERNAŢIONAL


Revoluţia din Kiev

Dacă anul a început cu revoluţia ucraineană, el se încheie cu un Război Rece mai soft în care SUA şi Uniunea Europeană încearcă să forţeze prin presiuni eco­nomice şi politice Moscova să-şi stopeze acţiunuile prin care des­tabilizează Ucraina, una dintre cele mai populate ţări din Europa.
 

Petrolul ca armă

Preţul petrolului s-au pră­buşit cu peste 45% de la maximele atinse în iunie pentru că SUA şi cartelul ţărilor expor­tatoare de ţiţei OPEC supra­saturează o piaţă slăbită de cri­za eco­nomică mondială. Preţurile mici lovesc direct bugetul Rusiei şi companiile americane producătoare de petrol.
 

Moldova, spre UE

Republica Moldova, una dintre cele mai sărace economii europene, a parafat în vara acestui an, în pofida avertismentelor Moscovei, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, ceea ce deschide practic piaţa comunitară acestei ţări şi reprezintă un prim pas spre integrarea eu­ropeană.
 

ISIS, armata terorii

Din cenuşa sângerosului război civil din Siria s-a născut mişcarea teroristă Statul Islamic din Irak şi Levant (ISIS), al cărei scop este impunerea legii islamice în întreaga lume şi crearea unui stat al islamismului radical în Orientul Mijlociu. În lupta cu mişcarea teroristă ISIS au intrat tradiţionalele forţe aliate occiden­tale, Iranul şi kurzii.
 

Uniunea Bancară

Banca Centrală Europeană a devenit din toamnă supra­veghetorul unic direct al celor mai mari 120 de bănci din zona euro şi primul pilon pe care se va sprijini Uniunea Bancară europeană, soluţia găsită de liderii europeni pentru a rupe cercul vicios dintre bănci şi state.
 

Gheaţă şi fotbal de miliarde

Anul 2014 a adus cele mai scumpe Jocuri Olim­pice de Iarnă din istorie, or­ga­ni­zate sub atenta su­pra­ve­ghe­re a pre­şe­din­telui rus Vla­di­mir Putin în sta­ţiunea cu climat subtropical Soci, şi cel mai scump Cam­pionat Mondial de Fotbal, jucat pe sta­dioanele braziliene.
 

Dolarul, plus 11%

După ani de printare de bani pentru achiziţii de active, Rezerva Federală a SUA a oprit în toamnă colosalul program prin care şi-a energizat economia. Simpla sugestie a unei astfel de acţiuni a adus la începutul anului haos pe pieţele emergente. Dolarul s-a apreciat cu 11% faţă de euro de la începutul anului.
 

Anularea South Stream

Rusia a decis să oprească construcţia South Stream, un gazoduct cu scopul de armă politică în conflictul cu Ucraina şi de unealtă pentru men­ţinerea dependenţei Europei de ga­zele naturale ruseşti. La un deceniu de la lan­sarea proiectului Nabucco şi la un an de la eşecul acestuia, Europa încă mai caută alternativă la gazul rusesc.


 

Facebook a ajuns la Cluj

Acţiunile companiei au avansat cu 50% în acest an, pe fondul exploziei veniturilor din publicitate de pe mobile. Facebook are din acest an softişti la Cluj după ce a cumpărat cu 500 mil. $ platforma de publicitate video online LiveRail, fondată de nişte români.
 

Extremismul politic

Alegerile europarlamentare din mai au demonstrat, prin victoriile par­tidelor extremiste în ţări precum Franţa şi Marea Britanie, că popu­laţia s-a săturat de austeritate. Anul 2014 a adus şi o nouă echipă pentru Comisia Europeană, în care Ro­mânia are portofoliul dezvoltării regionale.