Topul celor mai mari greşeli făcute de antreprenori

Autor: Dorin Oancea 24.12.2014

Pe primul loc într-un top al greşelilor făcute de antreprenori se situează controlul cash-flow-ului. "Greşeala principală este să nu-l ţii . Restul se pot regla, de exemplu dacă eşti retailer de IT şi ai făcut praf Black Friday, lumea va uita în şase luni, lucrurile se rezolvă, dar un cash-flow negativ te falimentează", spune Mircea Scărlătescu, manager partener la compania de dezvoltare web FYB şi fondator al florăriei online 123Flori.ro.

În special cei cu capabilităţi tehnice au probleme în a ţine un cash-flow foarte strâns. "La început 90% dintre afaceri au probleme cu banii, să începi cu bani puţini, să încerci să te descurci este foarte greu fără cineva cu spirit de contabil, care să încerce să îşi ţină cheltuielile din scurt.
Aşa se îneacă foarte multe afaceri, după ce trec de prima etapă, în care începi să mişte ceva şi ajung să aibă nişte venituri cât de cât. Antreprenorul începe să cheltuie fără să ştie pe ce şi se trezeşte că ajunge pe roşu, fără să ştie cum, când, de ce, de când. "Până te trezeşti eşti cu un picior în groapă. Eu am sfătuit pe oricine să ia, măcar part-time, un contabil sau pe cineva din afara businessului tău, căruia să-i pui în faţă excelul şi să te sfătuiască".

Pe al doilea lor în topul greşelilor stă partea de branding, căreia un antreprenor ar fi tentat să nu-i dea suficientă importanţă, în detrimentul părţii tehice, de exemplu. "Apple are produse bune, cu o imagine extraordinară. Încearcă mulţi să-i depăşească, unii au şi reuşit, pe nişe sau pe diferite canale, dar, în ansamblu, produselor celorlalţi nu sunt Apple", spune Scărlătescu.

Citiţi mai mult despre topul greşelilor făcute de antreprenori pe www.businessmagazin.ro