Care dintre acţiunile lichide de pe bursă au marcat cele mai mari creşteri anul acesta

Autor: Ioana Tudor 25.12.2014

Transelectrica (simbol bursier TEL) şi Transgaz (TGN), companii care deţin monopolul transportului de electricitate, respectiv de gaze din România, au marcat cele mai mari creşteri pe bursă anul acesta spre deliciul investitorilor, care au obţinut randamente de zeci de ori mai mari decât dobânzile la depozitele bancare, ajunse în prezent la circa 3%.

Vedeta bursei de la Bucureşti de anul acesta a fost Transelectrica, cu cel mai puternic avans din rândul acţiunilor lichide, de peste 85%. Creşterile tarifelor la trans­portul de energie au dublat pro­fitul companiei în acest an, iar investitorii se aşteaptă ca în 2015 să încaseze dividende mai mari. În ultimele douăzeci de şedinţe de tranzacţionare, investitorii au realizat tranzacţii cu acţiunile TEL în valoare de 23 milioane de lei, transportatorul de electricitate fiind a opta cea mai lichidă companie de pe bursă.

Rezultatele financiare bune au ajutat şi Transgaz, ale cărei acţiuni au crescut cu 38% pe parcursul acestui an. În primele nouă luni veniturile companiei au crescut cu 15%, până la 1,23 miliarde de lei, perioadă în care profitul a crescut de 2,3 ori, la 374 de milioane de lei. Între acţiunile lichide care au adus investitorilor randamente mai mari decât dobânzile la depozitele bancare sunt şi cele ale Băncii Transilvania (TLV) şi ale Fondului Proprietatea (FP). Titlurile TLV au avansat cu 12% pe parcursul acestui an, susţinute de programele de răscumpărări, precum şi de rezultatele financiare bune ale băncii, al cărei profit a urcat cu peste 40% în primele nouă luni, la 338,13 milioane lei.

WikiZF: Profilul companiei Transelectrica

WikiZF: Profilul companiei Transgaz

Răscumpărările de acţiuni au susţinut şi titlurile FP, care au marcat o creştere de 5,5% de la începutul anului. Fondul a reluat acum două săptămâni achiziţiile de acţiuni proprii în cadrul celui de-al patrulea program de răscumpărare, la scurt timp după finalizarea celei mai mari oferte publice de răscumpărare derulate de fond, care a vizat un pachet de 750 milioane de acţiuni. Programele de răscumpărări fac parte din strategia fondului de a reduce discountul dintre valoarea activului net şi preţul acţiunilor, acum de 21,8%. Noul contract de management al Franklin Templeton prevede ţinte stricte de performanţă pentru administrator, respectiv reducerea discountului de tranzacţionare până la 15%.

WikiZF: Profilul companiei Băncii Transilvania

WikiZF: Profilul companiei Fondului Proprietatea

Operatorul pieţei de capital, BVB, printre cele mai lichide zece companii de pe bursă din ultima lună, este, de asemenea pe plus, cu un avans de 3,7%. Guvernul României a aprobat pe 23 decembrie, prin ordonanţă de urgenţă, modificările privind legislaţia pieţei de capital, care prevăd, printre altele, creşterea pragului de deţinere la operatorii de piaţă de la 5%, cât este în prezent, la 20% din totalul acţiunilor.

Printre companiile lichide aflate pe verde este şi Romgaz (SNG), cu o creştere de 0,06% anul acesta.