Află cât vei plăti la energie de la 1 ianuarie cu ajutorul unui simulator ZF

Autor: Radu Bostan 24.12.2014

O serie de componente ale facturii la energie electrică plătite de consumatorii casnici se vor schimba de la 1 ianuarie 2015. Ziarul Financiar a realizat o unealtă pentru a simula o factură din 2014 şi una din 2015. Aveţi nevoie doar de Microsoft Excel.

Accesaţi aici simulatorul ZF

Schimbările de la 1 ianuarie 2015:

- tariful reglementat practicat de furnizorii de energie pentru consumatorii casnici care nu şi-au schimbat furnizorul va fi ajustat;

- ca urmare a trecerii la o nouă etapă din calendarul de liberalizare a pieţei energiei, componenta de piaţă concurenţială (CPC) se va aplica unei cantităţi mai mari de energie (40% faţă de 30% anterior);

- contribuţia de cogenerare, care este direcţionată către producătorii de energie termică, se va dubla.

Contribuţia pentru certificate verzi va rămâne aproximativ constantă, deoarece ANRE a stabilit furnizorilor aceeaşi cotă de achiziţie a certificatelor ca în 2014.         

Tabelele au fost compilate pe baza tarifelor publicate de ANRE, diferenţiat pentru fiecare regiune de distribuţie. Toate simulează factura plătită de un consumator care a ales abonamentul monom cu rezervare.

Tabelele nu sunt editabile, cu excepţia celulelor unde introduceţi cantitatea de energie şi numărul de zile din luna pentru care calculaţi factura.