Vor depăşi exporturile în acest an maximul istoric din 2013, de 50 mld. euro? După zece luni au ajuns la 44 mld. euro

Autor: Claudia Medrega 28.12.2014

Exporturile ar putea să depăşească în acest an maximul din 2013, de aproa­pe 50 mld. de euro, în condiţiile în care după primele zece luni nivelul a ajuns la 44 mld. euro, iar volumul lunar al exporturilor a oscilat în acest an între 4 şi 5 mld. de euro.

În octombrie, exporturile au ajuns la un nou maxim istoric, de peste 4,9 mld. euro, ascensiunea fiind in­fluenţată în principal de creş­terea vânzărilor în Uniunea Europeană.

Analiştii BCR anticipează în raportul lunar pentru decembrie un nivel al exporturilor de 53 mld. euro pentru anul 2014.

Exporturile au susţinut economia în perioada 2008-2014, existând o corelaţie pozitivă între trendul acestora şi evoluţia PIB. Însă, cu toate că au fost un motor important pentru PIB, exporturile nu au avut suficientă forţă să tracteze economia, în special în perioadele în care s-a afundat în recesiune. De ce impactul creşterii exporturilor din ultimii ani asupra economiei nu a fost foarte puternic? Potenţialul exporturilor este limitat având în vedere dependenţa de evoluţia economiilor din UE, principalii parteneri comerciali ai României, precum şi din cauza ponderii reduse a exporturilor în PIB comparativ cu aportul consumului intern. Totodată, impactul limitat al exporturilor este legat de faptul că în cuantificarea aportului la PIB nu contează doar exporturile în valoare absolută, ci exporturile nete, fiind importantă şi dinamica importurilor.

În primele nouă luni din 2014 exportul net (exporturi-importuri) a avut o contribuţie de 1% la creşterea PIB de 2,8%. Însă cea mai im­por­tantă contribuţie la ascensiunea eco­no­miei a venit de la consum. Producţia agricolă bună şi noile capacităţi de producţie din in­dustrie au susţinut creşterea exporturilor.

Creşterea exporturilor a fost în octombrie de aproape 5%, ritmul anual încetinind faţă cel înregistrat în septembrie. Exporturile în Uniunea Europeană au avansat în octombrie cu 7,2% faţă de acceaşi lună de anul trecut, în timp ce exporturile în afara spaţiului comunitar au înregistrat o scădere de 0,6%. Ritmul de creştere a exporturilor faţă de octombrie 2013 a fost sub cel al importurilor, de 2,9%. Pe an­sam­blul primelor zece luni creşterea expor­turilor a fost de 6,8% comparativ cu ascensiunea din aceeaşi perioadă de anul trecut.

Deficitul comercial a crescut în primele zece luni cu 35,9 mil. euro faţă de aceeaşi perioadă din 2013, la 4,8 mld. euro, potrivit datelor anunţate de Institutul de Statistică.

Unii analişti au anticipat o încetinire a ritmului de creştere a exporturilor în a doua jumătate a anului, în contextul frânării marilor economii europene.

Economia României este încă puternic dependentă de zona euro, ceea ce reprezintă o vulnerabilitate, dar în ultimii ani s-a observat continuarea creşterii gradului de diversificare geografică, exporturile către ţările non-UE fiind în creştere.

Valoarea exporturilor totale s-a dublat din 2008 până anul trecut, apropiindu-se de un maxim de 50 mld. euro. În 2013 exporturile au depăşit cu 10% nivelul din 2012. Iar economia a înregistrat în 2013 un salt de 3,4%.

Germania, Italia şi Franţa au rămas în anii de criză pe podium în topul celor mai impor­tante ţări partenere la export, având o pondere de circa 40% din total exporturi.