Cele mai importante schimbări de manageri în 2014: cine sunt noii şefi ai Albalact, BMW, Coca Cola, GSK, Polisano sau Vodafone

Autor: Adelina Mihai 29.12.2014

Peste 40 de manageri au preluat conducerea unor mari organizaţii multinaţionale sau antreprenoriale în 2014, în ciuda faptului că managerii de top acceptă din ce în ce mai greu să îşi schimbe angajatorul, arată o analiză a ZF (vezi tabelul). Astfel, companii precum Albalact (industria lactatelor), Coca Cola (băuturi răcoritoare), BMW Group România (auto), GSK (farma), Polisano (distribuţia de medicamente) sau Vodafone (telecomunicaţii) şi-au schimbat conducerea pe parcursul acestui an.  

Una dintre companiile antreprenoriale care au fost nevoite să îşi schimbe conducerea a fost Polisano. După sinuciderea lui Ilie Vonica, fondatorul grupului Polisano (cu afaceri de peste 1,5 mld. lei din distribuţia de medicamente), în funcţia de preşedinte al grupului a fost adus avocatul Remus Borza, proprietarul firmei Euro Insol. La rândul său, Borza l-a numit în poziţia de director general al grupului de firme Polisano pe Octavian Iacob, cel care a fost în trecut directorul executiv al Farmexpert şi ADM Farma, doi dintre cei mai mari distribuitori de medicamente de pe piaţa locală.

O surpriză a fost şi numirea lui Stephane Batoux la conducerea producătorului român de lactate Albalact, o afacere de 423 de milioane de lei în 2013, deţinută de familia Ciurtin. Anterior, Batoux a condus timp de doi ani operaţiunile Coca-Cola HBC de pe plan local, dar înainte de a ocupa această poziţie a fost director general al Danone România, liderul pieţei de iaurturi, timp de trei ani. În locul lui Batoux la Coca Cola (un business de 1,8 mld. lei) a fost numit de la 1 iunie executivul Jaak Mikkel, care a fost anterior director general al companiei Pivara Skopje AD din Macedonia – un joint-venture între Coca-Cola HBC Macedonia şi Heineken.  

Tot un manager străin, promovat intern, a fost adus în luna octombrie în cadrul BMW Group România. Astfel, Wolfgang Schulz, 47 de ani, şeful diviziei Key Account Corporate Sales în cadrul BMW Group Germania a prleuat conducerea BMW Group România. El l-a înlocuit pe Alexander Milanov, care din martie 2013 a ocupat poziţia de director general al BMW Group România şi Bulgaria (în prezent acesta rămânând la conducerea companiei din Bulgaria). Şi compania britanică GlaxoSmithKline (GSK), cu afaceri de 709 milioane lei pe plan local, şi-a schimbat conducerea. Managerul francez Barbara Cygler, 41 de ani, a fost numită în luna aprilie ca director general pentru România.

Înainte să vină în Ro¬mânia, ea a lucrat în cadrul GSK Franţa sau în cadrul altor companii farmaceutice de talie mare. De asemenea, operatorul telecom Vodafone l-a adus din luna mai la conducerea operaţiunilor locale pe Ravinder Takkar, indianul în vârstă de 45 de ani, care a venit cu o experienţă de 20 de ani în industria de comunicaţii. El conduce o companie cu afaceri de aproape 3,3 miliarde de lei în 2013.