Economia Rusiei scade în noiembrie pentru prima dată din 2009

Autor: Daniela Stoican 29.12.2014

Economia Rusiei a înregistrat în noiembrie prima scădere din octombrie 2009 încoace din cauza încetinirii sectorului manufacturier şi a scăderii investiţiilor pe fondul celei mai mari deprecieri a rublei din ultimii zece ani, scrie Bloomberg.

PIB-ul Rusiei a scăzut cu 0,5%% în noiembrie faţă de aceeaşi lună din 2013 după o creştere de 0,5% în octombrie, a anunţat ministerul rus al Economiei într-un comunicat. PIB-ul ajustat sezonier a scăzut cu 0,2% în noiembrie după o creştere de 0,1% în octombrie.

“Încetinirea puternică a sectorului manufacturier a influenţat cel mai mult negativ dinamica PIB-ului”, spune ministerul. Tendinţele negative au continuat în sectorul construcţiilor, comerţul en-gros şi agricultură.

Economia Rusiei este de aşteptat să se confrunte anul viitor cu prima recesiune din 2009 în condiţiile în care preţul petrolului, aflat la minimele ultimilor cinci ani, şi sancţiunile impuse de Occident pe tema Ucrainei, au împins Rusia în cea mai mare criză monetară din 1998. Cu preţul petrolului la 60$ pe baril, la jumătate faţă de vara acestui an, economia Rusiei s-ar putea contracta cu aproximativ 4% anul viitor, potrivit ministrului rus de Finanţe Anton Siluanov. Rusia are nevoie de un preţ al petrolului de aproximativ 100 de dolari pe baril pentru ca bugetul său să fie în echilibru.