În urmă cu 10 ani, un programator câştiga cu 50% mai puţin decât un bancher. Care este diferenţa salarială din prezent?

Autor: Adelina Mihai 29.12.2014

În anul 2005, un angajat din sectorul serviciilor informatice câştiga, în medie, un salariu net de 1.192 de lei pe lună, cu 50% mai scăzut decât salariul unui bancher. În 2014, un IT-st a câştigat, în medie, câte 3.903 de lei net pe lună, cu doar 2% mai puţin decât un bancher, arată datele centralizate de ZF în primele zece luni ale anului pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică.

Dezvoltarea accelerată a industriei IT şi deficitul de candidaţi specializaţi în noile tehnologii, dar şi anii de criză în care angajatorii din sectorul serviciilor financiare au fost nevoiţi să se restructureze şi să „îngheţe” salariile au făcut ca veniturile IT-ştilor să crească în fiecare an, inclusiv în perioadele de criză. În fiecare an, de pe băncile facultăţilor ies câte 7.000 de tineri specializaţi în domeniul IT, însă nevoia de pe piaţă este dublă, spun angajatorii. De aceea, din dorinţa de a menţine motivaţi angajaţii, companiile adaugă diverse tipuri de beneficii în pachetele salariale ale acestora, pe lângă creşterile salarile anuale. Astfel, cei mai „răsfăţaţi” angajaţi au ajuns să beneficieze gratuit de cursuri de kickboxing, de săli de ping-pong, de spaţii de relaxare la serviciu, unde îşi pot petrece pauzele într-un fotoliu de masaj, hamac sau balansoar. De asemenea, oferirea de acţiuni în companie sau de mic dejun gratuit sunt alte compoenente ale pachetelor de beneficii.

Iar tendinţa angajatorilor din industria IT de a oferi mai mult angajaţilor este evidenţiată şi în studiile salariale. În 2014, cea mai mare creştere salarială a fost înregistrată în sectorul IT&C (7%), în timp ce cele mai modeste creşteri au fost raportate în sectorul bancar şi de retail (ambele de 3,2%), potrivit studiului salarial şi de beneficii PayWell, realizat de firma de audit şi consultanţă fiscală PwC.

În ultimii zece ani, salariile angajaţilor din sectorul IT au avut un ritm de creştere extrem de alert, astfel că, în această perioadă, veniturile salariale încasate de angajaţi au cunoscut o creştere de aproape 230%, în timp ce bancherii au beneficiat de creşteri salariale cumulate de doar 68%. 

Dacă în 2005 un angajat din IT avea un salariu de 1,6 ori mai mare decât salariul mediu la nivel naţional, în 2014 un IT-st câştigă de 2,3 ori mai mult decât un angajat plătit cu salariul mediu pe economie.