Hidroelectrica şi CE Oltenia, companii ale căror listări erau programate pentru acest an, sunt aşteptate la bursă în 2015

Autor: Ioana Tudor 30.12.2014

Hidroelectrica, cel mai mare producător local de energie, ar putea ajunge pe piaţa de capital în prima parte a anului viitor, după ce intrarea în insolvenţă a companiei pentru a doua oară, la începutul acestui an, a pus în aşteptare oferta publică iniţială programată pentru iunie 2014. O altă listare care ar fi trebuit să aibă loc vara aceasta, cea a Complexului Energetic Oltenia, este aşteptată în al doilea semestru al anului viitor.

Pe bursa din Bucureşti sunt tranzacţionate acţiunile mai multor companii energetice, iar cele mai recente listări sunt cele ale Electrica (2014), Nuclearelectrica şi Romgaz (2013).

Piedica din calea listării Hidroelectrica a fost reintrarea în insolvenţă a companiei în februarie anul acesta, după ce mai mulţi traderi de energie au câştigat recursurile la decizia din 2013 de ieşire din insolvenţă a producătorului de energie. După pierderi de peste 200 de milioane de lei la momentul intrării în insolvenţă, în iunie 2012, Hidroelectrica a raportat profit brut de 910 milioane de lei anul trecut, iar perspectivele pentru 2014 sunt îmbucurătoare. Producătorul de energie hidro se aşteaptă la un câştig record de 1,1 miliarde de lei în 2014, după ce a încheiat primele zece luni cu un profit de 943 milioane de lei. Compania este controlată de stat în proporţie de 80%, iar Fondul Proprietatea deţine aproape 20% din acţiuni.

Conform negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, CE Oltenia urma să fie listată la bursă tot în luna iunie a acestui an. În martie, şeful privatizărilor din Departamentul pentru Energie anunţa că listarea CE Oltenia ar putea fi amânată pentru începutul lunii octombrie deoarece consultantul ales să evalueze rezervele de cărbune ale companiei a cerut mai mult timp pentru a realiza evaluarea.

CE Oltenia, care produce energie electrică şi termică pe bază de lignit, a intrat pe pierdere anul acesta în condiţiile în care cererea de energie stagnează, iar concurenţa creşte odată cu nivelul producţiei de energie din surse regenerabile. După primele nouă luni, compania a raportat pierderi de 290 milioane de lei, faţă de un câştig de 106 milioane de lei în perioada similară a anului trecut. CE Oltenia a fost înfiinţat anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari şi Turceni cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Societatea este controlată în proporţie de peste 77% de Ministerul Economiei, iar un acţionar semnificativ este Fondul Proprietatea, cu o deţinere de 21,5% din acţiuni.

Anul acesta, şapte companii din subordinea Ministerului Transportului ar fi trebuit să fie admise la tranzacţionare pe bursa de la Bucureşti, printre care Administraţia Portului Constanţa şi Aeroporturi Bucureşti. Ministerul a cerut însă amânarea listării a 5% din acţiunile acestora până la 30 iunie 2016. Celelalte companii vizate sunt Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu - Constanţa, Aeroportul Internaţional Timişoara - Traian Vuia, Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa, Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi şi Administraţia Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu.