Când vor fi obligaţi toţi comercianţii să folosească casele de marcat conectate la ANAF

Autor: Ioana David 07.01.2015

Una dintre propunerile discutate în Consiliul Consultativ al Ministrului Delegat pentru Buget într-un document de lucru a cărui existenţă a fost contestată la momentul publicării sale, a fost aprobată de Guvern săptămâna trecută şi urmează să fie implementatată.

Mediafax a publicat pe 14 noiembrie un document de lucru eleborat de Ministerul Finanţelor Publice – ministrul delegat pentru buget şi unde se lua în considerare, printre altele, introducerea jurnalelor electronice la casele de marcat.

Firmele vor fi nevoite să utilizeze case de marcat (sau imprimante fiscale) dotate cu un jurnal electronic nu cu role de hârtie aşa cum se întâmpla până acum, arată o Ordonanţă de Urgenţă aprobată de Guvern. Casele de marcat vor fi conectate la o bază de date a ANAF, care va avea informaţii în timp real despre ce bonuri sunt emise de comercianţi.

“Această schimbare va fi implementată treptat, până în august 2016, şi urmăreşte diminuarea drastică a evaziunii fiscale”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Ordonanţa de Urgenţă nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial (a fost aprobată în şedinţa de Guvern din 23 decembrie).

Potrivit unor informaţii de la Ministerul de Finanţe, de la 1 octombrie 2015, Ministerul Finanţelor va autoriza doar aparatele cu jurnal electronic, de la 1 aprilie 2016 marii contribuabili pot utiliza doar aparatele cu jurnal electronic, cei mijlocii de la 1 iulie 2016 iar cei mici de la 1 noiembrie 2016.

După implementarea acestei ordonanţe, ANAF va putea vedea oricând operaţiunile realizate de o casă de marcat, a explicat Velin Ganev, director general adjunct şi acţionar în cadrul Danubius Exim, cel mai mare importator şi distribuitor de case de marcat din România.

Acest lucru va permite ca în cadrul unui control realizat de Garda Financiară să se poate compara informaţiile din casa de marcat cu încasările. Spre exemplu, în cazul unui restaurant, daca o casă de marcat arată încasări de 100 de lei iar în cadrul restaurantului se identifică 200 de lei (iar diferenţa nu poate fi explicată), atunci aceasta nu a fost înregistrată fiscal.

Până acum Garda Financiară sau ANAF nu aveau acces la aceste informaţii, iar controalele, în cazul unui restaunt, se făceau prin chestionarea clienţilor care ieşeau din unitate şi erau solicitaţi să prezinte bonul fiscal.

Jurnalul electronic reprezintă de fapt trecerea în format electronic a rolei jurnal, care este acum tipărită concomitent cu bonul fiscal emis către client, arată datele Danubius Exim.

Altfel spus, casa de marcat tipăreşte acum două role: una pentru client şi o rolă martor. Bonul pentru client se va tipări şi după intrarea în vigoare a ordonanţei, însă rola martor nu va mai exista în format fizic, tipărită, ci va fi stocată doar electronic într-un dispozitiv de memorie al casei de marcat. Până acum rola martor trebuia să fie păstrată timp de mai mulţi ani pentru un control şi pentru operaţiuni în contabilitate.

Casele de marcat vor fi de asemenea conectat la un server al ANAF.

În acest moment nu există informaţii legate de cât de des se vor face raportările la ANAF (permanent, în fiecare oră, la două ore sau doar o singură dată pe zi) şi nici date legate de modul în care tehnic se vor transmite aceste date. Aceste informaţii vor  apărea în normele de aplicare ce urmează să fie elaborate.

“Discuţiile sunt de cel puţin 5-6 ani de zile”, spune Velin Ganev referindu-se la prima dată când în România a apărut ideea caselor de marcat cu jurnal electronic conectate la baza de date a ANAF. România este singura ţară din regiune care nu a implementat acest model de lucru.

Fără norme de aplicare, nu este clar nici dacă actualele case de marcat vor fi putea fi upgradate sau vor trebui înlocuite complet.

Datele Danubius Exim arată că preţurile casele de marcat dotate cu jurnal electronic vor fi similar cu cele care sunt acum avizate, respectiv peste 350 de lei (80-150 euro per bucată).  Casele de marcat dotate cu jurnal electronic şi modul de comunicaţie GPRS (internet mobil) vor avea un preţ mediu între 150-300 euro iar imprimantele fiscale între 250-500 euro.

Potrivit Danubius Exim, în Bulgaria, introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic conectat la serverul autorităţilor fiscale a determinat creşterea bazei de impozitare cu aproximativ 2 mld. euro în trei luni.

 

Ce sisteme sunt folosite în Europa şi în diferite state din lume (sursa: Danubius Exim)

1.    Bulgaria: Jurnal electronic conectate la serverul autorităţii fiscale; perioada de raportare depinde de comerciant şi categoria de risc din care face parte;

2.    Croatia – Jurnal Electronic, doar online însă se foloseste soft instalat pe PC –  sunt folosite semnături digitale. Principala problema este faptul că există dependenţă de programele software instalate iar obligatoriu trebuie să existe PC.

3.    Grecia – Jurnal Electronic, GPRS/modem şi Ethernet ( online) la imprimantele fiscale legate în retea (in hypermarket);

4.    Ungaria – Jurnal Electronic, GPRS/modem 3G - sistemul are foarte multe probleme şi încă nu s-a reuşit implementarea totală. Au fost introduse elemente hardware exagerate care au scumpit enorm casele de marcat. Nivelul de preţ al unei case de marcat în Ungaria este de 500 de euro fără TVA. 

5.    Ucraina – Jurnal Electronic, GPRS sşi Ethernet ( online )la imprimantele fiscale legate în retea

  1. Serbia – Jurnal Electronic, GPRS

  2. Polonia - Jurnal Electronic

  3. Slovacia - Jurnal Electronic

  4. Lituania - Jurnal Electronic

  5. Letonia - Jurnal Electronic

  6. Cipru - Jurnal Electronic

  7. Turcia  Jurnal Electronic, Modul fiscal şi la POS-urile bancare

  8. Bosnia şi Hertegovina – Jurnal Electronic, GPRS

  9. Macedonia-  Jurnal Electronic,GPRS

  10. Albania -  Jurnal Electronic,GPRS

  11. Italia – Jurnal Electronic, nu au legatură cu autorităţile nici prin GPRS nici online. Lanţurile de magazine sunt legate prin PC şi raportează către autorităţi dar nu echipamentele fiscale.

  12. Georgia – Jurnal Electronic, GPRS

  13. Tanzania, Zimbabwe, Malawi – Jurnal Electronic

  14. Kenya – în curs de modificare a legislaţiei pentru implementarea GPRS. Kenya foloseşte de câţiva ani jurnalul electronic.