Bursa de la Bucureşti a închis 2014 pe verde cu o creştere anuală de 9%

Autor: Ioana Tudor 30.12.2014

Bursa de Valori Bucureşti a încheiat ultima şedinţă de tranzacţionare din 2014 cu un plus de aproape 1%, indicele de referinţă BET, al celor mai lichide zece acţiuni listate, marcând un avans de peste 9% pentru întregul an.

Evoluţia de acest an a indicelui de referinţă este aproape de previziunile unora dintre brokeri şi analişti, care estimau la începutul anului un avans de circa 10-15% a indicelui BET în 2014.

Dintre acţiunile lichide, cea mai mare creştere a fost înregistrată de titlurile transportatorului de electricitate Transelectrica (TEL), care au avansat cu peste 85% anul acesta. Transelectrica a închis ultima şedinţă bursieră din acest an la preţul de 29,2 lei/unitate, în urcare cu 0,2% faţă de şedinţa precedentă. Celelalte acţiuni din BET care au marcat creşteri sunt Transgaz (TGN), cu un avans de anual 42%, Banca Transilvania (TLV), cu un plus de 15,6%, Fondul Proprietatea (FP), cu o creştere de 7,5%, Bursa de Valori Bucureşti (4,5%), Romgaz (3,4%) şi Electrica (1%).

Nuclearelectrica (SNN) a înregistrat cea mai abruptă scădere dintre acţiunile lichide, de peste 30%, fiind urmată de OMV Petrom (SNP), cu un declin de 13%, şi de BRD SocGen (BRD), cu -2,7%.

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni s-a situat în ultima şedinţă bursieră din acest an la aproape 29 milioane de lei, sub media zilnică anuală, de 52 mil. lei.