Ascensiunea Americii: În doi ani dolarul va ajunge la paritate cu euro

Autor: Bogdan Cojocaru 31.12.2014

Politicile monetare divergente ale băncilor centrale din SUA şi zona euro vor face ca dolarul să continue să se întărească în 2015 şi să ajungă în 2016 la paritate cu euro pentru prima dată în mai mult de zece ani, spun analiştii.

Dacă pentru SUA 2015 va fi probabil anul în care Rezerva Federală americană va profita de întărirea economiei şi va începe să ridice dobânzile, aflate acum aproape de zero, pentru zona euro va fi anul unor experimente monetare fără precedent. Analiştii se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să „dezlănţuie” un program masiv de tipărire de bani pentru achiziţii de obligaţiuni suverane aşa cum Fed a făcut de la începutul crizei mondiale până anul acesta.

Cele mai recente date arată că economia americană, cea mai mare din lume, a crescut cu 5% în cel de-al treilea trimestru, în ritm anualizat, iar experţii spun că revenirea va continua, scrie The Telegraph.

Economiştii de la Citibank cred că decalajul dintre politicile monetare şi starea economiilor Statelor Unite şi Europei vor face ca dolarul să se apropie de paritate faţă de euro. Analiştii băncii americane prognozează că euro va ajunge să fie tranzacţionat la doar 1,10 dolari până în septembrie anul viitor, comparativ cu aproximativ 1,20 de dolari în prezent. Ei se aşteaptă ca euro să coboare sub paritate, la 0,99 dolari, în 2016 pentru prima dată din decembrie 2002.

 „Istoria ne spune că aceste trenduri ar putea persista mai mult decât ai crede. Pentru noi, paritatea euro-dolar este un deznodământ logic”, a spus Graham Bishop, analist la Citi.

Şi analiştii de la ABM Amro au prognozat că euro va ajunge la paritate cu dolarul în 2016. Cei de la Barclays estimează că euro se va deprecia la 1,07 dolari pe unitate până la sfârşitul anului 2015.