Liderii UE se amestecă în treburile interne ale Greciei pentru a o ţine prinsă în cura de austeritate

Autor: Daniela Stoican 04.01.2015

Liderii UE, prin declaraţiile oficiale de susţinere în alegerile anticipate a actualului guvern al Greciei, care a implementat măsuri de austeritate, se amestecă în problemele interne ale ţării. Intenţia este de a împiedica partidul de extremă stânga Syriza, care conduce în sondaje la o diferenţă mică de partidul Noua Democraţie al premierului Antonis Samaras, să câştige alegerile. Syriza vrea să anuleze măsurile de austeritate şi o parte a datoriei Greciei.

Grecia va avea alegeri legislative anticipate în 25 ianuarie, după ce candidatul la preşedinţie susţinut de guvernul de coaliţie al premierului Antonis Samaras nu a obţinut în Parlament numărul de voturi necesar pentru alegerea preşedintelui, o funcţie fără multă putere în Grecia.

Zona euro ar putea acum face faţă ieşirii Greciei din uniunea monetară dacă exitul s-ar dovedi necesar, potrivit Der Spiegel, care citează surse din guvernul german.  

Atât cancelarul german Angela Merkel cât şi ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble cred că zona euro a implementat suficiente reforme după momentul de vârf al crizei monetare, din 2012, pentru ca un exit al Greciei să fie gestionabil, notează Der Spiegel.

Guvernul german consideră ieşirea Greciei din zona euro ca fiind aproape inevitabilă dacă partidul Syriza va câştiga alegerile.

Mai mulţi oficiali UE au susţinut în mod explicit în decembrie candidatura partidului Noua Democraţie al premierului Samaras. Întrebat despre alegerile generale din Grecia, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, prieten apropiat al lui Samaras, a spus: „Nu aş vrea să vină la putere forţe extremiste”. Ministrul german de finanţe Frank-Walter Steinmeier şi comisarul european pentru probleme financiare Pierre Moscovici au sugerat că grecii ar trebui să re-aleagă actualul guvern.

„Poporul grec îşi va alege destinul”, declara Moscovici într-un interviu pentru Kathimerini, adăugând că „este totuşi logic să vorbim cu persoanele cu legitimitate care acţionează şi gândesc cum gândim noi”.

The Wall-Street Journal speculează că strategia liderilor UE ar putea să aibă rezultatul opus decât cel dorit într-o ţară care continuă să sufere din cauza măsurilor de austeritate şi care are o tendinţă spre naţionalism.

„De câte ori intervin forţe din afară, fac mai mult rău decât bine. Alegătorii nu vor încerca niciun sentiment de teamă din cauza comentariilor oficialilor europeni, ci vor fi enervaţi”, explică analistul politic John Loulis.

Şansele ca Grecia să părăsească zona euro nu au fost niciodată mai mari decât în prezent, este concluzia The Washington Post. Şi în 2012 se punea problema ieşirii Greciei din zona euro, dar atunci Germania nu şi-ar fi putut permite să lase să se întâmple acest lucru pentru că panica privind obligaţiunile greceşti se răspândea şi asupra celor spaniole şi italiene. Ceea ce diferă în prezent faţă de 2012 este că atât Germania cât şi Grecia consideră că au cărţi mai bune în mână pentru că şi zona euro şi Grecia sunt mai stabile decât în urmă cu trei ani. Asta înseamnă că există şanse mai mari ca dintr-un joc la cacealma, exitul Greciei să devină real.