A lucrat 12 ani în Italia, iar acum are propriul restaurant în Capitală

Autor: Corina Mirea 10.01.2015

Nicuţa Enache a plecat din România imediat după ce a absolvit liceul, în urmă cu 12 ani, şi a ales Italia, unde a lucrat în tot acest timp în domeniul restaurantelor, în Roma, la „doi paşi“ de Vatican.

În luna martie a anului trecut însă, ea a decis să revină în ţară, a închiriat o casă în Bucureşti şi a început să pregă­tească deschiderea propriului restaurant. A investit peste 30.000 de euro în Osteria Ciao Niki, de pe strada Mihai Eminescu din Capitală, care şi-a deschis uşile la începutul lunii decembrie.

„Am plecat după ce am terminat liceul împreună cu soţul meu pentru că atunci erau mai multe şanse să ai un trai mai bun în străinătate. Dar nici acolo nu ai parte de o viaţă foarte bună şi te loveşti de multe probleme, de oameni care te tratează urât şi pentru care nu mai contezi când, dintr-un motiv sau altul, nu mai poţi munci. În primii ani mi-a fost greu să mă integrez, nu am vorbit italiana o perioadă bună de timp pentru că 80% din angajaţi erau români“, spune Nicuţa Enache.

A început să facă „munca de jos“ (curăţenie) imediat ce a ajuns la Roma, la un restaurant de lângă Vatican, unde a mun­­cit nouă ani şi unde, treptat, a devenit „specialistul“ în dul­ciuri, care pregătea deserturi pentru 1.000 de persoane la prânz şi încă pe atât la cină. Apoi a început să lucreze la trei restaurante într-o singură zi pentru că trebuia să achite o rată la maşină de peste 700 de euro şi o chirie care se apropia şi ea de 700 de euro.

Timp de doi ani Nicuţa Enache a făcut „naveta“ între cele trei locuri de muncă, iar în octombrie 2013, când a reuşit să achite ultima rată pentru maşină, a decis că este momentul să se întoarcă în ţară şi să muncească pentru ea, lăsând în urmă un venit de 2.500 de euro net pe lună.

Câteva luni a căutat doar spaţiul pentru restaurant, în iulie a reuşit să îl închirieze, iar de la începutul lunii decembrie Osteria Ciao Niki a început să funcţionze. Pe lângă serviciile de restaurant, Ciao Niki mai comercializează produse aduse din Italia precum prosciutto, brânzeturi, paste, dar şi vinuri. 

În prezent, Nicuţa Enache se ocupă singură de restaurant, având dificultăţi în a găsi personal. De altfel, în prima săptămână de la deschidere, ea a avut trei angajaţi în probe, dar nici unul nu a rămas, pentru că, spune antreprenoarea, nu îşi doreau să muncească şi să înveţe meserie.

Pentru a deschide restaurantul, ea a folosit banii economisiţi cât timp a fost plecată în Italia, dar a şi făcut un împrumut la bancă.  „Sunt mulţumită de cum merg lucrurile. În prima săptămână am avut zile în care au venit câteva zeci de clienţi şi nu a existat zi până acum în care să nu am încasări“, spune Nicuţa Enache.