Alegerile din Grecia şi summitul pe tema Ucrainei, cele mai importante evenimente politice din ianuarie pentru Europa

Autor: Daniela Stoican 06.01.2015
Summitul din Kazahstan al liderilor Rusiei, Ucrainei, Franţei şi Germaniei care are ca temă criza ucraineano-rusească şi alegerile parlamentare din Grecia, unde cel mai popular partid ameninţă cu blocarea bailoutului financiar, sunt evenimentele politice din ianuarie cu cea mai mare însemnătate pentru Europa.

La reuniunea de la Astana, programată pentru 15 ianuarie, preşedintele Franţei François Hollande, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele rus Vladimir Putin şi cel ucrainean Petro Poroşenko vor avea tot interesul să rezolve conflictul dintre Occident şi Ucraina de o parte şi Rusia de cealaltă. Rusia este o piaţă uriaşă cu importanţă majoră pentru planurile de creştere a afacerilor ale multinaţionalelor europene şi de aceea colapsul economiei ruseşti nu este în interesul Europei. Rusia va intra în recesiune anul acesta în condiţiile în care economia este afectată de sancţiunile financiare occidentale, de exodul masiv de capital din ţară şi de prăbuşirea rublei, cu 45% faţă de dolar în 2014. În prezent în regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk este în vigoare un acord de încetare a focului încheiat în septembrie între armata ucraineană şi separatiştii sprijiniţi de Rusia, dar cele două tabere se acuză reciproc de încălcări repetate ale acordului. După anexarea Crimeei de către Rusia, în Doneţk şi Lugansk oameni înarmaţi au preluat controlul mai multor instituţii guvernamentale şi au organizat în mai referendumuri în urma cărora cele două regiuni s-au autoproclamat republici.

În Grecia se vor organiza alegeri legislative anticipate în 25 ianuarie, iar în sondaje conduce partidul de extremă stânga Syriza, care intenţionează să blocheze măsurile de austeritate şi să anuleze o parte din  datoria Greciei. În cel mai recent sondaj de popularitate, avantajul Syriza faţă de partidul de guvernământ  s-a redus la 3,1 puncte procentuale, de la 3,4 puncte procentuale anterior. Syriza ar obţine 30,4% din voturi, iar Noua Democraţie 27,3%. Guvernul grec vorbeşte despre alegeri ca de­spre un referendum privind viitorul Greciei în zona euro, spunând că politicile Syriza ar risca să fractureze relaţiile ţării cu partenerii din zona euro.  Politicieni germani de top au declarat, neoficial, că zona euro poate suporta ieşirea Greciei din uniunea monetară, iar alţi oficiali europeni şi-au exprimat public susţinerea pentru partidul aflat la guvernare, care a implementat reforme dureroase pentru greci.