După un an cu declinuri de coşmar, preţurile materiilor prime vor scădea cu 10% în 2015. În 2014 minereul de fier s-a ieftinit cu 50%

Autor: Bogdan Cojocaru 06.01.2015
În 2014 preţurile materiilor prime au intrat într-o vrie de coşmar pentru producători cu toate că pe piaţă cererea a fost la niveluri acceptabile. Cotaţiile minereului de fier s-au prăbuşit cu 50%, cele ale ţiţeiului cu 45%, iar cuprul s-a ieftinit cu 13%. Pentru 2015, analiştii prezic scăderea cu 10% a preţurilor materiilor prime, iar o cauză va fi încetinirea economiei chineze, a doua ca mărime la nivel mondial.

În 2014 „cererea nu a fost rea. Cererea creşte, chiar pentru petrol, minereu de fier şi cărbune. Aşadar, de ce s-au dus preţurile în jos? Pentru că am investit prea mult şi am mărit livrările substanţial“, a afirmat pentru Financial Times Ivan Glasenberg, CEO-ul Glencore, unul dintre cele mai mari grupuri miniere la nivel mondial.

Producţia şi livrările au fost elementele-cheie care au mişcat în 2014 piaţa materiilor prime, determinând câştigătorii şi pierzătorii. Din cauza acestor factori, materiile prime au marcat al treilea an ca activele importante cu cea mai slabă performanţă. Un indice al materiilor prime calculate de Bloomberg s-a prăbuşit cu 14% anul trecut, la minimul ultimilor patru ani.

Acesta este un trend care va continua în 2015 în condiţiile în care producătorii mari de minereu de fier şi cei de petrol nu arată semne că intenţionează să reducă producţia, spun analiştii.

„A fost prea comod să se creadă că principala problemă este creşterea economiei globale. Dar latura producţiei începe să conteze tot mai mult deoarece ciclurile de investiţii creează blocaje în anumite zone“, a explicat Ed Morse, analist la Citi.

Experţii companiei de cercetare a pieţei HIS prognozează că 2015 va fi încă un an dificil pentru preţurile materiilor prime deoarece China îşi ratează ţintele de creştere economică, scrie The Telegraph.

Preţurile mai mici pentru ingredientele clasice ale creşterii industriei ar trebui să susţină creşterea economiei globale şi în cele din urmă să ducă la creşterea cererii pe termen lung, însă va dura câţiva ani până când va începe să prindă contur un nou ciclu ascendent în acest sector. Până atunci, preţurile vor rămâne probabil sub presiune, iar balanţa influenţei va continua să încline spre consumatori şi nu spre producători.

Economistul-şef al IHS, Nariman Behravesh, se aşteaptă ca scăderea medie a preţurilor materiilor prime din 2015 să fie de 10%. În 2014, potrivit indicatorilor companiei, declinul a fost de 20%.

„De vină este un mix între creşterea lentă a cererii globale şi creşterea puternică a producţiei. China rămâne vitală pentru cerere. Orice nouă încetinire a creşterii economice se va traduce prin o nouă rundă de scăderi ale preţurilor“, a spus Behravesh.