Guvernul a reglementat sistemul de licenţiere a operatorilor de jocuri de noroc online

Autori: Mirabela Tiron , Alexandru Moise 06.01.2015

Guvernul a reglementat sistemul de licenţiere a operatorilor de jocuri de noroc online printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată la finalul anului trecut.

„Jocurile de noroc la distanţă sau jocurile de noroc online sunt toate jocuri de noroc care se desfăşoară doar prin intermediul oricărui sistem de comunicaţii (internet, sisteme de telefonie fixă sau mobilă şi orice alte sisteme de transmisie). Echipamentul de comunicare pentru organizarea de jocuri de noroc la distanţă se referă la sisteme şi reţele informatice, care includ serverul organizatorului jocului de noroc şi toate componentele acestuia, sistemele de operare legate de acestea, serverul în oglindă, serverul de siguranţă şi software-ul jocului“, potrivit datelor din documentul aprobat.

Organizatorul de jocuri de noroc online sau la distanţă licenţiat în România va face toate tranzacţiile doar prin intermediul conturilor bancare deschise la bănci de pe teritoriul ţării. Pentru jocurile de noroc la distanţă (online) mijloacele de plată utilizate şi mijloacele băneşti, inclusiv cardurile, trebuie să fie operate de bănci din România.

Aceste jocuri se vor desfăşura cu condiţia să respecte protecţia minorilor şi prevenirea accesului acestora la aceste tipuri de jocuri de noroc, să asigure  transparenţa operaţiunilor desfă­şurate, să prevină şi să combată activităţile infrac­ţionale care pot fi desfă­şurate, se mai arată în document.

Pentru obţinerea licenţei pentru jocurile de noroc online organizatorul trebuie să  constituie un fond de garantare a depozitelor jucătorilor. Operatorii licenţiaţi pentru jocurile de noroc online au obligaţia de a face plăţile pentru jucători (plata câştigurilor şi returnarea banilor depuşi de jucători) doar prin intermediul unui procesator de plăţi licenţiat de Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN)

În prezent, în România nu există nicio licenţă sau autorizaţie emisă pentru organizarea de jocuri de noroc online.

 

Taxe în euro pentru industria de jocuri de noroc

Taxele anuale pentru acordarea licenţei la jocurile de noroc au fost modificate şi sunt calculate în euro de la începutul anului, în baza unei ordonanţe de urgenţă aprobate de guvern la finele anului trecut. Ordonanţa vine într-un context în care Comisia Europeană trimisese României o scrisoare în care formula „obiecţii cu privire la lipsa de coerenţă a cadrului juridic românesc privind jocurile de noroc“.

„Marea majoritate a licenţelor s-au transformat din lei, la valoarea actuală în lei, în euro, deci modificarea este doar de schimb de valută. De exemplu, de la 8.000 de lei, acum este 1.800 (euro-n.r.), la un anumit tip de joc“, a declarat directorul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN), Odette Nestor,  la finalul şedinţei de Guvern în care a fost luată decizia, citată de Mediafax.

Prin ordonanţă, taxele anuale pentru acordarea licenţei de organizare sunt stabilite la 115.000 euro pentru jocurile de noroc, 45.000 euro pentru pariuri mutuale, 25.000 euro pentru pariuri cu cotă fixă şi pariuri în contrapartidă, 95.000 euro pentru jocurile caracteristice cazinourilor, 15.000 euro pentru jocurile caracteristice clubului de poker, 20.000 euro pentru jocurile tip slot machine, 10.000 euro pentru jocurile bingo desfăşurate în săli de joc. Totodată, pentru jocurile de noroc bingo organizate la televizor, taxa e de 70.000 euro.

Potrivit ultimelor date disponibile, industria jocurilor de noroc, o piaţă  formată din firmele care administrează  aparate de tip slot-machine (aşa-numitele păcănele) sau care organizează pariuri sportive şi jocuri de loterie, a adus încasări de 657 de milioane de euro în 2012 companiilor de profil, potrivit unui studiu realizat de firma de audit şi consultanţă fiscală PwC România.