Şi-au făcut un atelier de jucării într-o comună cu 5.000 de locuitori

Autor: Corina Mirea 11.01.2015

Loreta Isac şi Mihaela Vasiloi au devenit antreprenoare în primăvara anului trecut, când au deschis un atelier de jucării din materiale textile în comuna Măneşti (Dâmboviţa), care are puţin peste 5.000 de locuitori.

Au avut un buget de 32.000 de euro pentru a închiria şi dota o casă, dar şi pentru a asigura stocul de materiale şi salariile pentru primul an de funcţionare. În prezent, ele au doi angajaţi, recrutaţi din rândul locuitorilor din Măneşti, iar lunar pot produce în jur de 200 de jucării din textile fabricate după desene realizate de copii, jucării schiţate de designeri români, genţi, huse pentru laptop sau decoraţiuni din fetru.

„Noi lucrăm de mai mult timp pentru o organizaţie (ALIAT - n.red.) care ajută persoanele dependente de alcool şi de substanţe toxice. ONG-urile obţin greu finanţare şi chiar dacă se implică în proiecte cu fonduri europene acestea se termină la un moment dat. Astfel că sunt situaţii când trebuie să renunţi la anumite persoane care au făcut parte din organizaţie. Ca să evităm o astfel de situaţie în viitor, ONG-ul vrea să facă afaceri sociale de unde să îşi finanţeze proiectele“, spune Mihaela Va­siloi. Ea deţine în prezent 10% din atelierul de jucării Simpluş, la fel ca Loreta Isac, restul acţiunilor fiind ale organizaţiei ALIAT.

Pentru a-şi alege angajaţii, Loreta Isac şi Mihaela Vasiloi au organizat iniţial un interviu la primăria din Mă­neşti, la care au venit doar opt candidaţi. Trei au fost aleşi şi angajaţi cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată şi cu un salariu de 800 de lei net pe lună. Unul dintre ei este bărbat, cu experienţă în industria textilelor (motiv pentru care este şi şeful atelierului), una dintre angajate era casnică, iar cealaltă era o tânără de 19 ani cu doar trei clase (care a şi plecat din ţară la câteva luni pentru a munci în străinătate).

„Primarul din Măneşti a fost foarte dornic să ne ajute să găsim spaţiu, singura lui condiţie fiind să stabilim sediul firmei chiar în comună. Au venit candidaţi la interviu care lucrau în Târgovişte şi care câştigau 600 de lei net pe lună, din care 100 se duceau pe transport. Am vrea să mai angajăm o persoană şi ne-am dori pe cineva fără experienţă, pentru a ajuta locuitorii de acolo. În Măneşti, în general, bărbaţii lucrează în construcţii sau muncesc în străinătate, iar fetele se căsătoresc şi au grijă de casă şi de copii. Nu au prea multe opţiuni“, explică Mihaela Vasiloi, care în cadrul organizaţiei este inspector de resurse umane. Loreta Isac este asistent social în cadrul ONG-ului, astfel că niciuna nu avea experienţă în administrarea şi promovarea unei afaceri sau în procesul de producţie.

În luna iunie a anului trecut, ele au participat la primul târg cu vânzare, iar în iulie au început să vină şi primele comenzi. În prezent, cea mai mare parte a comenzilor vin din zona corporate. De altfel, chiar pentru Crăciun, atelierul a produs 600 de jucării din textile, producţie care a fost realizată în două săptămâni, dar a avut şi o comandă care a necesitat realizarea a 12.000 de forme pentru globuri din fetru.

Materia primă este achiziţionată fie de pe plan local, de la producători sau importatori, dar şi din străinătate (Germania sau Slovacia).