Valoarea tranzacţiilor imobiliare s-a triplat în România. În Polonia începe să scadă

Autor: Cristi Moga 07.01.2015
Valoarea tranzacţiilor cu proprietăţi comerciale din Ro­mânia a crescut cu 220% anul trecut, până la 1,124 mld. euro, în timp ce în Polonia cea mai importantă piaţă imobiliară din regiune, exceptând Rusia, apetitul pentru tranzacţii a în­ce­put să scadă, reiese dintr-un studiu al firmei de consultanţă imo­biliară CBRE.
 
Chiar şi aşa, cu un volum al tranzacţiilor de 2,942 mld. euro, în scădere cu 9% faţă de anul precedent, Polonia continuă să fie principala ţintă a investitorilor, urmată de Cehia, unde anul trecut au fost tranzacţionate proprietăţi comerciale cu o valoare de 1,961 mld. euro, potrivit aceleiaşi surse.
 
Pe a treia poziţie a urcat România, urmată de Slovacia (532 mil. euro), Ungaria (460 mil. euro) şi ţările baltice (279 mil. euro). Piaţa locală a tranzacţiilor imobiliare a fost impulsionată de investitori precum NEPI, Globalworth sau Auchan, în timp ce un jucător nou care şi-a pus amprenta în România este compania de logistică P3, care a preluat pentru circa 120 mil. euro proiectul Europolis Logistic Park de lângă Bucureşti.