Charlie Hebdo: Hollywoodul lansează un apel pentru apărarea libertăţii de exprimare. Ce au declarat actorii

Autor: Florin Badescu 08.01.2015

Sindicatul actorilor americani (SAG-AFTRA) a prezentat condoleanţe familiilor victimelor din atentatul comis miercuri la Paris.

"Jurnaliştii ştiu că munca lor implică riscuri, dar aceste crime ruşinoase au fost deosebit de şocante prin prisma faptului că acei jurnalişti nu lucrau în zone de război, ci în birourile lor, în mijlocul unei naţiuni democrate", se afirmă în comunicatul emis de SAG-AFTRA.

"Dreptul la libertatea de exprimare nu este înscris doar în Constituţia americană, noi considerăm că el este un drept universal al omului", a adăugat sindicatul american.

Actriţa Julianne Moore, de patru ori nominalizată la premiile Oscar şi recompensată cu două Globuri de Aur, a scris pe Twitter următorul mesaj: "Inima mi-e împietrită de durere din cauza acelor vieţi pierdute şi a atacurilor la adresa libertăţii de exprimare".

Mark Ruffalo, nominalizat la rândul său la Oscar şi Globul de Aur şi recompensat cu Primetime Emmy, a publicat pe contul său de Twitter mesajul "Je suis Charlie", urmat de textul următor: "Este o pierdere imensă. Libertatea presei reprezintă cea mai mare armă a noastră împotriva tiraniei".

Actorii Alyssa Milano, Elijah Wood, Rose McGowan, Ricky Gervais, printre mulţi alţii, au scris la rândul lor mesaje pe Twitter pentru a transmite câteva gânduri şi mesaje de încurajare familiilor victimelor ucise în atentatul de miercuri.

În ultimele săptămâni, chestiunea libertăţii de exprimare s-a aflat în centrul dezbaterilor de la Hollywood, după atacul informatic de amploare comis împotriva studiourilor Sony Pictures de un grup de piraţi cibernetici care au cerut anularea lansării filmului "The Interview", o parodie la adresa regimului comunist din Coreea de Nord.

"Suntem cu toţii americani şi, chiar dacă există glume stupide în «The Interview», avem dreptul de a le face", a declarat la rândul ei actriţa de comedie Tina Fey pentru revista Variety.

După ce anulase iniţial lansarea prevăzută pentru Crăciun a filmului "The Interview", ce prezintă un complot fictiv al CIA care viza asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-un, Sony Pictures s-a răzgândit şi a decis să lanseze totuşi pelicula.

Filmul, care îi are ca protagonişti pe James Franco şi Seth Rogen, a fost lansat într-un număr limitat de cinematografe, dar şi pe internet, pe mai multe platforme care oferă conţinuturi video la cerere.

12 persoane (11 bărbaţi şi o femeie) au murit, iar alte 11 au fost rănite, miercuri, într-un atac comis de indivizi înarmaţi cu arme automate şi lansatoare de rachete la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo. Printre decedaţi se numără directorul publicaţiei, Stéphane Charbonnier (Charb), şi alţi trei cunoscuţi caricaturişti - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski).

Atentatul nu a fost revendicat, dar autorii săi au urmat, se pare, ordine ale organizaţiei extremiste Stat Islamic, împotriva căreia Franţa este angajată militar în Irak.

Şapte persoane se află joi în arest preventiv în cadrul anchetei privind atacul, a anunţat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve. Potrivit AFP, o sursă judiciară a declarat, la rândul său, că miercuri seară au fost reţinute şapte persoane, bărbaţi şi femei din anturajul a doi fraţi identificaţi drept presupuşii autori ai atacului şi care încă nu au fost găsiţi. Locul unde au fost efectuate aceste reţineri nu a fost precizat.

Poliţia franceză a publicat fotografiile celor doi fraţi suspectaţi că ar fi autorii atacului şi care fac obiectul unor "mandate de căutare", Cherif şi Said Kouachi, în vârstă de 32, respectiv 34 de ani, şi a făcut apel la mărturiile persoanelor care au asistat la atac. Cei doi suspecţi "sunt probabil înarmaţi şi periculoşi", a avertizat prefectura de poliţie din Paris.

Presupusul lor complice, Hamyd Mourad, în vârstă de 18 ani, s-a predat poliţiei la Charleville-Mézières, în nord-estul Franţei, "după ce şi-a văzut numele circulând pe reţelele de socializare", a anunţat o sursă apropiată dosarului.