Riscurile politice se întorc în Europa emergentă

Autor: Bogdan Cojocaru 09.01.2015

Pe lângă pericolele politice care derivă din criza ucraineano-rusească, anul acesta în Europa emergentă vor reverbera încă trei riscuri, venind din Turcia, Ungaria şi Polonia, potrivit unei analize a Capital Economics.

În privinţa Ungariei, Capital Economics notează riscuri care derivă în special din maniera autoritară de guvernare a premierului Viktor Orban, scrie Portfolio.hu.

„Au­to­ritarismul este o îngrijorare în ceea ce priveşte Ungaria. De când partidul Fidesz a venit la putere în 2010, Ungaria s-a confruntat cu limitarea independenţei instituţiilor de stat, inclusiv banca centrală şi instanţele de judecată. În acelaşi timp, părţi din economie, de obicei cele deţinute de companii străine precum bănci şi furnizori de utilităţi – au fost lovite de politici precum forţarea băncilor să suporte pierderi pe creditarea în valută şi reducerea forţată a preţului energiei pentru gospodării”, se arată în analiză.

Analiştii firmei de cercetare spun că deşi Orban şi-a domolit discursul belicos, ei cred că anul acesta guvernul va continua cu politicile populiste. Ei notează că popularitatea partidului de guvernământ şi a premierului scade, iar pentru că economia începe să slăbească, ar putea să scadă şi mai mult. În privinţa Turciei, analiştii scriu că guvernul va încerca probabil să stimuleze creşterea economică înaintea alegerilor parlamentare din iunie.

„Aceasta va avea ca rezultat politici fiscale mai laxe şi presiuni pe banca centrală pentru reducerea dobânzii. În cel mai rău caz, va face ca autorităţile să alimenteze bula creditului care există de câţiva ani, ceea ce va face ca deficitul de cont curent să se lărgească din nou.” Despre Polonia, cea mai mare economie din estul Uniunii Europene, analiza arată că alegerile parlamentare din octombrie aduc riscul venirii la putere a unui partid populist.

„În ultimii ani, Polonia a avut economia puternică, un guvern stabil şi şi-a îmbunătăţit standardele instituţionale. Însă aceste realizări ar putea fi ameninţate de câştigarea alegerilor de către naţionaliştii Partidul Lege şi Justiţie.”