Industria germană este unul dintre câştigătorii globalizării

Autor: Sebastian Tănase 09.01.2015

Companiile nemţeşti s-au înrădăcinat adânc în economia mondială şi aduc prosperitate acasă, unde rata şomajului este cea mai mică după reunificarea ţării.



Germania este unul dintre statele care profită cel mai mult de pe urma globalizării în ceea ce priveşte industria, în parte pentru că aceasta a reuşit să se integreze în pro­funzime în economia mondială, în timp ce Marea Britanie şi Franţa au rămas în ur­mă. Valorea industrială adaugată din Ger­ma­nia a crescut cu 37% între 1995 şi 2012, mai mult decât oricare altă industrie, scrie Euractiv.

Un studiu efectuat de Federaţia Industriei Germane (BDI) arată că valoarea adăugată în sectorul industrial german a crescut cu 37%, cea din Marea Britanie cu 9%, iar cea din Franţa cu 3%, în timp ce sectorul industrial din Japonia a înregistrat un declin de 7%, scrie Euractiv. Germania, Marea Britanie şi Franţa sunte cele mai mari economii din UE. Economia germană este piaţa către care se îndreaptă cea mai mare parte a exporturilor româneşti,

„Succesul industriei germane se datorează în mare parte deschiderii noastre economice. Suntem o ţară care exportă în cantităţi mari, cu o industrie foarte bine integrată la nivel internaţional în procesul de adăugare a valorii”, a afirmat preşedintele BDI, Ulrich Grillo.

Rolul special al Germaniei în industria manufacturieră este demonstrat de rata importurilor pentru materiile intermediare, care a crescut de la 27,7% la 34,6% în perioada 2000–2011 şi care este formată din toate bunurile şi serviciile necesare proce­sului de producţie, precum materiile prime şi auxiliare şi cele pentru operare. Germania absoarbe 21% din totalul importurilor europene de materii intermediare.

Studiul efectuat de BDI mai arată că Germania a înregistrat diminuarea cotei de pe piaţa mondială a lanţului valoric industrial, de la 9,2% la 6,3% între 1995 şi 2012, în timp ce cota Chinei a crescut cel mai mult, la 24,4%, depăşind chiar şi SUA, care are o cotă de aproape 20%. Germania este cel mai mare partener comercial al României. Conform datelor INS, exporturile României către Germania reprezintă aproape 19% din total, iar im­por­turile din Germania au o pondere de 18,5%.

 

Piaţa germană prosperă, în timp ce zona euro s-a blocat în şomajul ridicat

Rata şomajului din Germania a scăzut în decembrie pentru a treia lună consecutiv şi a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 24 de ani, scrie Deutsche Welle. Numărul nem­ţilor care beneficiază de ajutor de şomaj este la cel mai mic nivel de la reunificarea ţării.

„Piaţa muncii se îndreaptă într-o direcţie bună, în ciuda stimulării economice in­su­ficiente”, a declarat preşedintele birou­lui pentru ocuparea forţei de muncă, Frank Jürgen Weise. Rata şomajului se află acum la 6,5%, ceea ce înseamnă că 2,84 milioane de oa­meni se află în căutarea unui loc de muncă. Spre comparaţie, rata şomajului în Italia, ţară în care trăiesc peste 1 milion de români, a urcat la 13,4% în luna noiembrie, la cel mai ridicat nivel consemnat vreodată, în condiţiile în care companiile evită să angajeze din cauza îngrijorărilor privind recesiunea în care se află ţara, scrie Bloomberg. Rata şomajului din zona euro este neschimbată de patru luni până în noiembrie, de 11,5%, din cauza recuperării economice slabe, potrivit celor mai recente date ale Eurostat.

De asemenea, şomajul în rândul tinerilor cu vârsta până în 25 de ani a crescut uşor, până la 23,7%, ceea ce înseamnă un total de 3,4 milioane de persoane sub 25 de ani fără un loc de muncă.

Conform Eurostat, 18,4 milioane de persoane din zona euro erau şomeri în noiembrie. Datele nu includ Lituania, care a adoptat moneda unică pe 1 ianuarie 2015.