Bancherii aruncă în luptă creditele ipotecare cu dobânzi fixe pe zece ani

Autor: Ciprian Botea 09.01.2015

Băncile au ezitat mult timp să-şi asume riscul creşterii dobânzilor pe termen lung, incertitudinea fiind lăsată în seama clienţilor. Acum, BCR, cea mai mare bancă locală, lansează creditul de casă cu dobândă fixă de 6% pe primii zece ani.



Bancherii aflaţi în goană după clienţi aruncă pe piaţă oferte de credite ipotecare cu dobânzi fixe pe şapte sau zece ani şi fac astfel un prim pas către credite fără risc de dobândă pe 20 sau chiar 30 de ani, produse care sunt comune pe pieţele mature din Occident.

BCR, cea mai mare bancă locală, vinde de luna aceasta credite pentru achiziţia de locuinţe cu dobândă fixă de circa 6% pe an la lei în primii zece ani. Anterior, cea mai lungă perioadă iniţială cu dobândă fixă era de şapte ani. BRD, a doua bancă din sistem, venise anul trecut pe piaţă cu dobândă fixă de 4% pe an la euro timp de şapte ani, cu condiţia ca avansul plătit de client să fie de minimum 25% din preţul imobilului.

Dacă în cazul unul credit în euro, clientul încă îşi asumă riscul valutar, un credit în lei cu dobândă fixă elimină şi riscul valutar şi pe cel de dobândă. Problema este însă nivelul dobânzii fixe, având în vedere că în acest moment tendinţa pe piaţă este de scădere a costului leilor.

„Este bine că apar astfel de instrumente pe piaţă pentru că oferă predictibilitate, dar problema este nivelul dobânzii. O dobândă de 6% pe an s-ar putea să fie cam mare dacă ne gândim că astfel de credite sunt acordate pe termen lung. Poate că în zece ani trecem la euro şi o dobândă de 6% la euro s-ar putea să fie cam mare. O altă problemă ar fi că acest nivel al dobânzii se aplică chiar în primii ani de contract, adică atunci când ponderea dobânzii în rata lu­nară este foarte mare“, afirmă Alin Iacob, pre­şedintele Asociaţiei Utiliza­to­rilor Ro­mâni de Servicii Financiare.

Indicatorii Robor la 3 şi 6 luni, utilizaţi ca referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, se află în prezent sub 2% pe an, astfel că o dobândă de 6% înseamnă o marjă de dobândă pentru bancă de 4 puncte procentuale. Mai mult, dobânzile la creditele în lei au fost în scădere în ultima perioadă, chiar dacă au existat şi anumite perioade de tensiune pe piaţa monetară. Ieftinirea leilor a fost încurajată de relaxarea politicii monetare a BNR, care tocmai a coborât cu dobânda-cheie la un minim istoric de 2,5% pe an.

Ioana Mihai, şefa departamentului cerdite garantate din cadrul BCR, afirmă că 80% dintre clienţii care au luat credite imobiliare anul trecut au preferat produsele cu dobândă fixă.

Perioada maximă de dobândă fixă era până acum de cinci ani. Un credit cu dobândă fixă timp de zece ani are o dobândă efectivă de circa 6% pe an, astfel că pentru un împrumut de 160.000 de lei pe 30 de ani clientul achită la final 344.000 de lei. Pe piaţă au apărut acum şi credite în lei cu dobânzi variabile de circa 5% pe an.

Chiar dacă dobânzile sunt în scădere, piaţa monetară a rămas volatilă. Anul trecut, dobânzile interbancare au crescut subit în februarie şi septembrie. Liviu Andrei, directorul executiv al brokerului de credite Alliance Finance, spune că în perioadele de volatilitate a dobânzilor interbancare foarte mulţi clienţi merg către creditele cu dobândă fixă.

Multe bănci au promovat şi în trecut credite cu dobândă "fixă", chiar şi pe termene lungi, dar în contracte existau clauze prin care acestea îşi rezervau dreptul să modifice arbitrar nivelul dobânzii. Astfel, mulţi clienţi s-au trezit că au rate mai mari de plătit, fiind nevoie de intervenţia Autorităţii pentru Protecţia consumatorilor pentru a elimina această practică.