O nouă reducere a dobânzii BNR ar putea urma în februarie, conform Capital Economics

Autor: Luiza Chiroiu 09.01.2015

Mai mult decât atât, analiştii firmei de consultanţă din Mare Britanie anticipează o nouă scădere a dobânzii, la 2%, până la finalul anului.

îConsiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis miercuri să reducă rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an, nou minim istoric, concomitent cu îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente la 2,25 puncte.

Tot miercuri, Isărescu a afirmat că inflaţia va rămâne în următoarele luni sub 1,5%, limita inferioară a intervalul ţintit, de 2,5% plus/minus un punct procentuale.

Economiştii de la Capital Economics apreciază că Europa Centrală şi de Est nu este ferită de efectele unei eventuale ieşiri a Greciei din zona euro, dar este mai puţin vulnerabilă comparativ cu perioada 2011-2012, întrucât regiunea a redus dependenţa de sursele de finanţare străină. Această dependenţă a reprezentat principala sursă de contagiune în urmă cu trei ani, când au existat speculaţii privind ieşirea Greciei din zona euro, consideră analiştii.

Referindu-se la situaţia din Grecia, guvernatorul BNR a afirmat că o eventuală ieşire a Greciei din zona euro reprezintă un pericol mare, pe care BNR îl are în vedere. În ceea ce priveşte o eventuală contaminare a sistemului bancar, şeful băncii centrale afirmă că aceasta ar fi limitată, fiind vorba de bănci româneşti cu capital grecesc, autorizate şi supravegheate de BNR, şi nu de bănci greceşti.