Ce este OPEC-ul, organizaţia care a scăzut preţul benzinei din România cu 20%?

Autor: Roxana Petrescu 09.01.2015

Arabia Saudită şi aliaţii săi din OPEC nu dau niciun semn că ar lua în considerare o posibilă reducere a producţiei de petrol astfel încât să ridice preţul ţiţeiului, chiar dacă barilul a scăzut sub pragul de 50 de dolari săptămâna aceasta, scrie Reuters.

OPEC a decis la ultima întâlnire a membrilor săi, pe 27 noiembrie anul trecut, să-şi protejeze cota de piaţă în faţa petrolului american obţinut din şisturi şi a celorlalţi competitori ai săi.

Această decizie a OPEC-ului a dus la scăderea preţului barilului de petrol de la 115 dolari în iunie anul trecut, la sub 50 de dolari la începutul acestui an. Pe piaţa locală, acest lucru a dus, de exemplu, la ieftinirea litrului de benzină cu 20% faţă de momentul iunie 2014.

Dar ce este OPEC?

OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol – Organization of the Petroleum Exporting Countries) asigură circa 40% din producţia mondială de petrol, exporturile din ţările membre asigurând 60% din totalul petrolului tranzacţionat la nivel global.

În prezent, OPEC este format din următoarele ţări producătoare de petrol: Algeria, Angola, Ecuador, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Venezuela.

Cel mai influent producător din cadrul OPEC este Arabia Saudită, care de altfel este şi cel mai mare producător de petrol la nivel global. Iranul, Irakul, Kuweitul, Emiratele Arabe Unite şi Venezuela urmează pe lista celor mai mari producători de petrol din OPEC.

Organizaţia a fost înfiinţată în Bagdad, Iraq, în 1960 după ce cinci ţări au decis să semneze acordul de înfiinţare: Iran, Irak, Kuwait, Arabia Saudită şi Venezuela.

“Misiunea OPEC este de a coordona şi unifica politica petrolieră din ţările membre şi de a asigura stabilizarea pieţelor de petrol astfel încât să asigure livrări eficiente, economice şi constante de petrol către consumatori, un profit stabil pentru producători şi recuperarea corectă a capitalului celor care investesc în industria petrolieră”, se arată pe site-ul OPEC.

Din punct de vedere executiv, OPEC este condus de un secretariat al cărui sediu central este în Viena.

Din iunie 2015, OPEC lucrează cu un preţ de referinţă rezultat în urma formării unui coş din mai multe sortimente de petrol: Saharan Blend (Algeria), Girassol (Angola), Oriente (Ecuador), Iran Heavy (Iran), Basra Light (Irak), Kuwait Export (Kuweit), Es Sider (Libia), Bonny Light (Nigeria), Qatar Marine (Qatar), Arab Light (Arabia Saudită), Murban (Emiratele Arabe Unite) and Merey (Venezuela).    

În acest moment, la nivelul ţărilor membre ale OPEC sunt în derulare circa 117 proiecte de dezvoltare în sectorul de explorare şi producţie cu o valoare cumulată de 270 de miliarde de dolari, potrivit datelor publicate pe site-ul OPEC.

“Singura şi cea mai mare răfinărie la nivel global care şi-a încxeput operaţiunile în 2013 a fost un joint venture între Saudi Aramco şi Total care au făcut un parteneriat pentru o unitate de 400.000 de barili pe zi în Jubail, Arabia Saudită”, se mai arată pe site-ul OPEC. Practic, această rafinarie are o capacitate de procesare anuală de 20 de milioane de tone, dublu faţă de toată capacitatea de procesare a petrolului pe care o are România.

“Ţinând cont de estimările actuale, circa 81% din rezervele dovedite de petrol sunt amplasate pe teritoriul ţărilor membre OPEC, cea mai mare parte a acestora fiind în Orientul Mijlociu (66%)”, se mai arată pe site-ul OPEC.

În acest moment, rezervele dovedite de petrol ale OPEC se ridică la 1.206 miliarde de barili de petrol. Petrom, cea mai mare companie din România, are rezerve dovedite de 750 de milioane de barili echivalent de petrol.