Benzina a scăzut sub 5 lei pe litru pentru prima dată în ultimii patru ani de zile. Analiştii spun că în România nu se vor ieftini şi gazele, iar energia verde va avea de suferit

Autor: Roxana Petrescu 12.01.2015
Litrul de benzină a coborât sub pragul de 5 lei în Bucureşti, după ce la finalul anului trecut în Mol­do­va deja fusese doborât acest nivel, în urma unei ief­ti­niri de peste 20% faţă de nivelul maxim atins în iulie. Deşi este o veste bună pentru şoferi, analiştii avertizează că sunt şi efecte negative ale petrolului ieftin. Tot ei spun că este greu de crezut că această scădere se va vedea şi în pre­ţul gazelor naturale, mai ales în contextul în care pe plan local producţia este vândută la un preţ reglementat. Prin­­tre „victimele“ petrolului ieftin sunt energiile rege­ne­r­a­bile sau investiţiile în eficienţă energetică şi tehno­logii nepoluante.
 
La finalul săptămânii trecute, la staţia Petrom de pe Şo­seaua Alexandriei preţul pe litrul de benzină coborâse la 4,96 lei, în timp ce motorina standard se vindea cu 5,16 lei. Acestea sunt cele mai mici niveluri de preţ atinse în ul­­timii patru ani şi sunt un efect direct al ieftinirii barilului de petrol de la un maxim de 115 dolari în iunie anul tre­cut la 50 de dolari în prezent.
 
Săptămâna trecută de exem­plu, premierul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor transpor­turilor şi finanţelor să discute cu companiile pe­troliere despre preţul carbu­ran­ţilor astfel încât acesta să ajungă la un nivel „corect şi re­­zonabil“ în România în con­textul scăderii cotaţiei in­ter­­­­na­­ţionale şi al nema­jo­rării accizelor şi taxelor. „Pe­tro­lul a scă­zut peste tot în lume, numai la noi nu sca­de“, a spus premierul Victor Ponta. În acest moment, peste ju­mă­tate din preţul carburanţilor este reprezentat de ta­xele co­lec­tate de stat. În aprilie anul trecut, gu­ver­nul Ponta a in­tro­dus acciza suplimentară de 7 cenţi pe litru, care înseamă acum 41 de bani în plus la fiecare litru de ben­zină şi mo­torină. Practic, fără această acciză, ben­zina din staţia de pe Şoseaua Alexandriei ar fi costat 4,55 lei în loc de 4,96 lei, cu 26% mai puţin faţă de preţul maxim atins în iulie.
 
Plusuri şi minusuri
 
Problema este că această ieftinire a petrolului nu este trecută mai departe în preţul biletelor de avion sau al curselor de taxi, iar analiştii spun că pot apărea şi efecte negative.