Energy Holding pierde procesul cu Hidro şi suportă cheltuieli de judecată

Autor: Roxana Petrescu 12.01.2015
Energy Holding, unul dintre cei mai cunoscuţi co­mer­cianţi cu energie electrică din România, va trebui să vireze în contul Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie local, circa 412.000 de lei, după ce contestaţia depusă de trader după denunţarea contractului cu Hidroelectrica a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti. Suma reprezintă cheltuielile de judecată suportate de Hidroelectrica în acest dosar.
 
Hidroelectrica, perla sistemului energetic local, a intrat în insolvenţă în iunie 2012 după ce ani întregi de contracte păguboase de vânzare a energiei sau investiţiile supraevaluate fără niciun fel de aport la producţia companiei au îngenuncheat cel mai important producător de energie din România. Administratorul judiciar care s-a ocupat de reorganizarea companiei în insolvenţă este Euro Insol, companie deţinută de avocatul Remus Borza. Hidroelectrica încă nu a ieşit din insolvenţă deocamdată.
 
„În contextul eşecului negocierilor cu traderii de energie, în data de 24.07.2012, administratorul judiciar a denunţat, prin­tre altele, şi contractul de vânzare-cumpărare de energie elec­trică încheiat de Hidroelectrica cu Energy Holding. În pe­rioa­da de derulare a contractului, diferenţa dintre valoarea pre­ţului mediu anual al Pieţei Zilei Următoare (PZU - piaţa spot de energie) şi valoarea contractuală a preţului energiei livrate Energy Holding a generat în perioada 2006 - 31 mai 2012 o pierdere de 1,4 miliarde de lei. Prin denunţarea con­trac­tului cu Energy Hoding, Hidroelectrica a obţinut, până în pre­zent, venituri suplimentare de 330 mil. lei, ceea ce a permis com­paniei să înregistreze un profit record de peste 1 mld. lei în 2014“, a declarat Remus Borza, re­pre­zentantul Euro Insol.