Evoluţia pieţei locale a construcţiilor în perioada 2008-2014

Ziarul Financiar 18.01.2015

Piaţa locală a construcţiilor, una dintre cele mai afectate industrii pe timp de criză, şi-a continuat declinul şi anul trecut, înregistrând un minus de 10-15%, până la 8,2-8,6 miliarde de euro, arată datele Asociaţiei Române a Anteprenorilor din Construcţii (ARACO). Noua scădere cu care s-a confruntat sectorul construcţiilor anul trecut a venit în special pe fondul unei reduceri drastice a investiţiilor publice.

„Evoluţia de anul trecut (a pie­ţei construcţiilor – n.red.) este net inferioară celor din anii precedenţi, confirmând încă o dată eşecul politic şi economic al utilizării poten-ţialului acestei industrii“, afirmă Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO.

Acest sector, care oferă de lucru pentru circa 350.000 de angajaţi, s-a aflat anul trecut sub zodia tăierii la sânge a investiţiilor publice, care nu a reuşit să fie compensată de uşoara creştere venită din zona privată în 2014. Astfel, cheltuielile pentru investiţii ale statului s-au ridicat în primele zece luni ale anului trecut la 20,3 miliarde de lei (4,6 miliarde de euro), în scădere cu peste 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.