Acţiunile Erste Bank şi Banca Transilvania scad puternic, prinse în furtuna francului elveţian

Autor: Roxana Pricop 15.01.2015

Acţiunile băncii austriece Erste Group Bank (EBS), care controlează BCR, cea mai mare bancă din România, scad cu 4,4% azi pe bursa de la Bucureşti, în contextul turbulenţelor apărute pe pieţele financiare internaţionale în urma aprecierii cu 30% a francului elveţian faţă de euro care pune presiune uriaşă pe clienţii cu credite în franci elveţieni.

BNR a cotat azi francul elveţian la 4,32 lei cu 15% mai mult decât în şedinţa de miercuri. Indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, este în scădere cu 1,1%.

Acţiunile Băncii Transilvania scad cu 3,4% azi pe bursă. Banca Transilvania este în curs de preluare a Volksbank, una dintre băncile cu cele mai mari portofolii de credite în franci.

În noiembrie 2014 au apărut informaţii în piaţă ca Volksbank ar fi pregătit o ofertă pentru clienţii cu credite în franci elveţieni, care prevede conversia acestora în lei sau euro cu un discount de 25% din soldul rămas de achitat, potrivit unor surse din piaţă.

Volksbank avea în 2010 credite în franci elveţieni de echivalentul a 1,3 miliarde de euro, potrivit ultimelor date disponibile. La nivelul pieţei, stocul de credite în franci elveţieni se află în prezent la circa 2,4 miliarde de euro şi a scăzut cu numai 200 mil. euro din 2010 încoace. Aceasta înseamnă că Volks­bank are în continuare un portofoliu de credite în franci elveţieni în jurul unui miliard de euro, potrivit estimărilor ZF.

Acţiunile BRD SocGen stagnează în şedinţa de azi, iar cele ale Băncii Comerciale Carpatica scad uşor cu 0,7%.