Avocatul Gheorghe Piperea: Aprecierea substanţială a francului elveţian va crea o problemă socială extrem de gravă. BNR ar trebui să răspundă

Autor: Andra Oprescu 15.01.2015

Aprecierea substanţială a francului elveţian va crea o problemă socială extrem de gravă, iar BNR este responsabilă pentru această situaţie, care trebuie remediată printr-un act normativ, consideră avocatului Gheorghe Piperea.

“Pentru toată lumea, debitori şi bănci, ar trebui dată o Ordonanţă de Urgenţă care să impună un plafon pentru cursul dintre francul elveţian şi leu. Această monedă este una toxică, vânzarea acestor credite a fost ca şi cum ai vinde otravă. Cei care au făcut acest gest iresponsabil ar trebui să răspundă, BNR ar trebui să răspundă”.

Debitorii cu credite în franci elveţieni sunt nişte debitori speciali pentru că au credite ipotecare, iar imposibilitatea de plată ar atrage executarea silită a acestora , mai adaugă avocatul.

 “Este o problemă socială extrem de delicată, aceşti oameni riscă să  fie evacuaţi. Nu sunt decât câteva bănci care s-au concentrat pe acest tip de credite, reprezintă sume foarte consistente.  S-a spus că dacă se intervine aceste bănci ar fi falimentate, acum nu avem decât să asistăm la falimentul acestor bănci".

Francul elveţian s-a apreciat joi cu 30% faţă de euro, atingând un nivel record, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existenţa sa nu mai este justificată, potrivit BloombergFrancul era cotat ieri la Bucureşti la 3,74 lei, iar astăzi cotaţia oficială a ajuns la 4,32 lei.

Aproximativ 200.000 de români au credite în această monedă.