Noutăţi editoriale în 2015 (II)/ de Elisabeta Lăsconi

Autor: Elisabeta Lasconi 15.01.2015

O „vedetă” al primăverii se anunţă a fi Sticletele, ce i-a adus Donnei Tartt Premiul Pulitzer pentru ficţiune în 2014, deja bestseller internaţional şi în curs de ecranizare de către Studiourile Warner Bros. Roman ambiţios prin cuprindere şi adâncime, urmăreşte povestea lui Theo Decker: la treisprezece ani îşi pierde mama în cursul unui atac terorist la Muzeul Metropolitan din New York, iar tatăl alcoolic îl abandonează, fiind luat în grijă de familia bogată a unui prieten. Parcurge diferite experienţe: ucenicie în arta restaurării de antichităţi, prietenia şi iubirea adolescenţei, fascinaţia faţă de tabloul Sticletele al maestrului flamand Carel Fabritius – obiect simbolic pentru destinul său.

În cuprinsul celor 800 de pagini, acţiunea alunecă din New York în Las Vegas, traversează medii sociale diverse, surprinde pasiunea pentru artă – de la arta europeană consacrată la cultura populară a Americii de azi, într-un suspans creat de ancheta FBI urmărind dispariţia tabloului Sticletele, într-o tensiune puternică a vieţii unui adolescent, generată de băutură şi droguri. Donna Tartt se întoarce la modelul marii proze de secol XIX, revizitată cu ochiul contemporan. Editura Litera promite apariţia romanului în limba română în luna aprilie.

Tot o autoare americană propune şi Editura Trei: Meg Wolitzer s-a impus cu romane ce problematizează modul de viaţă american, dramele generaţiilor. Romanul Interesting are în centru un grup de tineri, care evoluează de la timpul magic al adolescenţei la cele trei decenii de transformări din biografia fiecăruia. Ei au în comun pasiunea artei şi mediul din care provin, familii foarte bogate, excepţie face Julie Jacobs, ea  ajunge în tabăra de vară dedicată artelor datorită unei burse. Întâlnirea miraculoasă din iulie 1974 le dă iluzia că totul este posibil, romanul explorează relaţia dintre talent precoce, maturizare, bani şi prietenie.

Miza pe bestseller se vede şi în proiectele Editurii Rao. Spune-mi cine sunt de Julio Navarro se apropie de mia de pagini şi schimbă traiectoria literară a unei autoare specializate în romane de succes. Un jurnalist reconstituie viaţa străbunicii sale, Amelia Garayoa, despre care ştie doar că şi-a părăsit familia înainte de a izbucni Războiul Civil. Ancheta dezvăluie o personalitate ce reuneşte mereu contrariile: burgheză şi revoluţionară, soţie şi amantă, spioană şi asasină, a cărei viaţă traversează întregul secol XX cu regimuri totalitare şi anii întunecaţi ai feluritelor războaie, într-un periplu prin marile capitale: Madrid, Barcelona, Paris, Moscova, Berlin, Londra, Varşovia, Buenos Aires şi Ciudad de México.

După Sarah Lark, Editura Rao aduce altă autoare germană de succes fascinată de lumi depărtate: Nicole C. Vossler. Sub luna din şofran reuneşte două formule preferate în ultimele decenii – romanul istoric şi universul exotic: aventura tinerei Maya Greenwood începe la mijloc de secol XIX: părăseşte Oxfordul şi familia şi fuge cu un ofiţer al armatei britanice, dar când este trimis în Arabia, cade în mâinile beduinilor şi aşa începe descoperirea directă a adevăratului Orient, a vieţii în deşert.

Oferta Editurii Univers atrage prin diversitate şi noutate, dintre autori nu lipseşte „ficţiunea la feminin”. Patimile după G.H. propune o interogaţie asupra celuilalt şi a posibilităţii de cunoaştere, este al doilea roman tradus la noi al originalei scriitoare braziliene Clarice Lispector.

Pe aceeaşi linie de promovare a unei autoare vine şi al doilea roman al prozatoarei elveţiene de limbă franceză, Marie-Jeanne Urech – Sindromul capului care cade.

Literatura americană este prezentă prin Ziua recunoştinţei de A.M. Homes, distins în 2013 cu Women’s Prize for Fiction, romanul investighează drama fraţilor care se urăsc reciproc, violenţa izbucnind pe neaşteptate, legăturile de familie şi locurile ce reflectă drama individului în relaţie cu familia şi societatea, locurile încercărilor teribile, de la şcoala de elită la spital ori azil. Presiune socială, complexe şi traume măresc singurătatea individului, iar salvarea nu o aduc sexul sau drogurile, ci, în mod neaşteptat, copiii.

Aceeaşi consecvenţă în promovarea unei scriitoare se regăseşte şi la Baroque Books & Arts, care a mizat pe scriitoarea germană Monika Peetz, cu seria „doamnelor de marţi”, ajunsă la a treia carte: Doamnele de marţi în derută, de această dată încurcăturile le produce ambiţia uneia dintre ele de a se muta la ţară unde vrea să deschidă o pensiune. Editura, unică prin formula originală a fiecărui titlu, pregăteşte o apariţie de răsfăţ, Cartea din nufăr de Nina Doroşeva: bijuterie grafică şi o lume în oglindă ce-i descrie pe oameni, aşa cum îi văd zâne, elfi şi gnomi. Poate vă conving câteva definiţii date anatomiei umane:

Lumea interioară. Poate fi bogată sau săracă. Fiecare e altfel – nimeni nu a văzut vreodată una. Lumea interioară oamenii o păstrează într-o cutie specială şi n-o arată nimănui.”

Sufletul. Un mecanism filigranat, unic pentru fiecare om. Unele teorii susţin că sufletul se află în apropierea inimii, altele – că impregnează tot corpul.”

Dublul. În interiorul fiecărui om există copia lui în miniatură, pentru ca atunci când omul este enervat, dublul lui să poată ieşi la aer. Adică „să-şi iasă din fire”...