Un sfert de million de euro pentru o aplicaţie mobilă pentru nevăzători

Autor: Ioana Nita 15.01.2015

Organizaţia non-profit Be My Eyes din Danemarca, fondată de românul Anton Korityak împreună cu alte patru persoane - Hans Wiberg, Thelle Kristensen, Knud Hansen şi Line Dybdahl, a lansat aplicaţia cu acelaşi nume destinată utilizatorilor de smartphone-uri care sunt nevăzători.

Aplicaţia Be My Eyes le oferă persoanelor nevăzătoare acces la o comunitate de voluntari - persoane care au simţul văzului  şi-au descărcat aplicaţia. Astfel, în cazul în care o persoană nevăzătoare are nevoie de ajutor în diferite situaţii – la setarea maşinii de spălăt sau pentru verificarea perioadei de valabilitate a unui produs alimentar, pot porni Be My Eyesţia, care va realiza o legătură video cu unul dintre voluntarii înscrişi în aplicaţie. Voluntarii primesc o alertă pe telefon, iar apoi le comunică persoanelor nevăzătoare ceea ce văd pe ecranul telefonului – imaginile înregistrate în timp real de aceştia.

Investiţia în dezvoltarea aplicaţiei s-a ridicat la 1,8 milioane de coronae daneze (240.000 euro), fonduri asigurate de Velux Fonden şi “Asociaţia daneză a nevăzătorilor” (Danish Blind Society).

Ideea dezvoltării aplicaţiei îi aparţine lui Hans Wiberg (50 de ani), care a început să îşi piardă vederea  de la 25 de ani. Aplicaţia este disponibilă pentru terminalele Apple şi este disponibilă şi în limba română.

Anton Korityak a absolvit Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca în 2010, iar apoi a urmat un master în antreprenoriat la Universitatea Jönköping din Suedia. El a lucrat în cadrul mai multor proiecte internaţionale în Suedia, Malaezia şi Danemarca. În prezent el lucrează în centrul IBM din Bratislava.