„Francul elveţian este o monedă toxică, iar vânzarea creditelor în această monedă a fost ca şi cum ai vinde otravă“

Autor: Liviu Popescu 16.01.2015
Volatilitatea francului elveţian nu este de natură să stabilieze sistemul bancar din România, însă vânzarea creditelor în această monedă a fost „ca şi cum ai vinde otravă“, iar cei care au făcut acest gest iresponsabil ar trebui să răspundă, au spus analiştii consultaţi de ZF.

„Pentru toată lumea, debitori şi bănci, ar trebui dată o ordonanţă de urgenţă care să impună un plafon pentru cursul dintre francul elveţian şi leu. Această monedă este una toxică, vânzarea acestor credite a fost ca şi cum ai vinde otravă. Cei care au făcut acest gest iresponsabil ar trebui să răspundă, BNR ar trebui să răspundă“, a spus avocatul Gheor­ghe Piperea. El a adăugat că aprecierea substanţială a francului elveţian va crea o problemă socială extrem de gravă, iar BNR este responsabilă pentru această situaţie, care trebuie remediată printr-un act normativ.

Piperea a mai spus că debitorii cu credite în franci elveţieni sunt debitori speciali pentru că au credite ipotecare, iar imposibilitatea de plată ar atrage executarea silită a acestora.

Ponderea creditelor românilor în franci elveţieni este de 4,7% din total, iar aprecierea francului elveţian nu este de natură să afecteze stabilitatea sistemului bancar din România, a explicat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

„A fost o emoţie de început. Între timp lucrurile s-au liniştit. Aprecierea francului elveţian nu este de natură să afecteze stabilitatea sistemului bancar din România“, a spus Suciu.

De aceeaşi părere este şi analistul economic Aurelian Dochia, care a spus că cel mai probabil, după această volatilitate accentuată a francului elveţian, va urma o perioadă de stabilitate în care se va putea vedea în ce măsură aprecierea francului faţă de euro şi lei va afecta familiile din România care au credite în monedă elveţiană.

„Această volatilitate nu este de natură să stabilizeze sistemul bancar din România. La noi creditele în franci elveţieni au fost promovate destul de târziu. Alta a fost situaţia de exemplu în Ungaria“, a explicat Aurelian Dochia. El a adăugat că este greu de prevăzut dacă cei care au credite în franci elveţiei vor plăti în plus 5-10% sau 20-30%.

„Sunt încă o serie de familii care au credite în franci elveţieni, însă numărul acestora a scăzut în ultimii ani şi au rămas cele moştenite din anii 2005-2007 când au fost câteva bănci în România care au promovat acest tip de credit“, a conchis analistul economic.