Gigantul Amazon, suspect de evaziune fiscală în Europa

Autor: Radu Racu 16.01.2015
Aranjamentul fiscal încheiat de retailerul online Amazon cu Luxemburg ar putea încălca legislaţia europeană şi ar putea oferi companiei un avantaj neconcurenţial faţă de alţi rivali, au anuţat vineri autoprităţile europene, într-o notă de fundamentare a anchetei declanşate în toamna anului 2014, scrie Wall Street Journal.
 
Ancheta încearcă să determine dacă marile grupuri transcontinentale evită în mod ilegal  plata unor taxe pe teritoriul european. Dacă suspiciunile autorităţilor vor fi dovedite, Amazon va trebui să plătească retroactiv sume mari de bani reprezentând taxe şi impozite evitate.
 
Acordul investigat de Comisia Europeană se referă la o aşa numită "royalty fee", un tip de taxă de franciză pe care subsidiara din Europa o plăteşte către compania mamă din SUA pentru folosirea anumitor patente, servicii sau bunuri ale grupului. Autorităţile susţin că o astfel de taxă nu are nicio legătură cu vânzările sau profitul companiei din Europa, fiind menită în principal să reducă suma brută totală care trebuie impozitată pe continentul european.
 
Conform oficialilor Comisiei Europene, există îndoieli serioase legate de felul în care autorităţile din Luxemburg au analizat impactul acestui acord, având în vedere că a fost aprobat "într-o perioadă de timp foarte scurtă".