Raiffeisen Bank: Încă din 2009 noi am oferit soluţii de restructurare a creditelor în franci elveţieni

Autor: Andreea Neferu 16.01.2015

Raiffeisen Bank, subsidiara locală a grupului austriac cu acelaşi nume, are în prezent 8.800 de clienţi cu expunere pe francul elveţian, toate creditele oferite în această monedă fiind garantate cu proprietăţi imobiliare. Cu alte cuvinte, în portofoliul băncii se află între 4 şi 5% din creditele contractate în franci elveţieni în România, potrivit calculelor ZF care iau în calcul faptul că circa 200.000 de români au împrumuturi în moneda elveţiană. 

Raiffeisen Bank nu a precizat care este valoarea totală a creditelor în franci elveţieni pe care le are în portofoliu şi nici cu cât estimează că ar putea creşte volumul de credite neperformante ca urmare a aprecierii puternice a francului elveţian.

“În momentul de faţă numărul de credite care beneficiază în continuare de restructurare este de până în 10% din numărul de credite în franci elveţieni (sub 1.000), iar o mare parte din creditele care au beneficiat în trecut de restructurări sunt în acest moment curente pe noul plan de rambursare, după expirarea perioadei de restructurare”, afirmă reprezentanţii băncii.

Raiffeisen susţine că încă din 2009 a început să ofere soluţii de restructurare a creditelor, atât pentru clienţii cu credite în franci elveţieni, cât şi pentru cei care au contractat împrumuturi în euro.

O manevră disperată făcută de Banca Naţională a Elveţiei pentru a se apăra pe pieţele valutare a dinamitat moneda elveţiană ieri, inclusiv pe piaţa de la Bucureşti, astfel că preţul unui franc elveţian a sărit în decurs de doar câteva ore de la 3,7 lei la 4,3 lei. Calculul este făcut indirect: BNR calculează cotaţia leu-euro şi după ia automat cotaţia franc elveţian-euro pentru a ajunge la cotaţia franc-leu

În România, aprecierea francului elveţian loveşte aproape 200.000 de oameni, care au credite cu valoare cumu­lată de 3 miliarde de franci. Un număr de 55.000 de debitori persoane fizice şi juridice au credite în franci elveţieni cu o valoare mai mare de 20.000 de lei echivalent. În afară de Raiffeisen Bank, printre băncile care au acordat credite în franci elveţieni se numără şi OTP Bank, Piraues, Volksbank sau Banca Românească.