Firmele îşi plătesc programatorii pe contracte de tip PFA

Autor: Adelina Mihai 19.01.2015

Unu din opt contracte de tip PFA (persoană fizică autorizată) nou înfiinţate în 2014 a fost înregistrat în domeniul IT, astfel că la finalul anului erau în funcţiune aproape 3.700 de PFA-uri noi în sectorul tehnologiei informa­ţiilor, arată datele de la Registrul Co­mer­ţului.

„Angajatorul mi-a prezentat ambele variante, de contract individual de muncă şi de contract de tip PFA, şi mi-a zis să aleg ce vari­an­tă mi se pare mai benefică. Am ales PFA-ul, pentru că aşa cred că fac puţin mai mulţi bani decât cu contractul de muncă, pentru că taxele la stat sunt mai mici, dar nu ştiu exact suma cu care diferă“, spune Andrei, care lucrează cu un contract de tip PFA înregistrat cu domeniul de „activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei“. De altfel, acest domeniu este cel mai popular în rândul PFA-urilor noi înregistrate anul trecut în IT, având o pondere de 77% din totalul PFA-urilor nou-înfiinţate din acest sector.

Sunt voci în industrie care spun însă că „problema este atunci când PFA-ul devine un model de business utilizat masiv şi concurenţa pe piaţa muncii se transformă într-o concurenţă neloială“, arată Monica Jiman, directorul general adjunct al Penta­log, un furnizor de servicii de consultanţă şi dezvoltare software, într-un articol publicat pe blogul companiei.