Astra Asigurări decide în februarie dacă se mută pe BVB, ATS sau se delistează

Autor: Roxana Pricop 20.01.2015

Astra Asigurări (simbol bursier ATRA), companie aflată în procedură de redresare financiară şi listată pe piaţa RASDAQ, a convocat acţionarii în Adunare Generală Extraordinară pe 20 februarie pentru a vota dacă societatea se va transfera la cota bursei, pe un sistem alternativ sau dacă se va delista, având în vedere că piaţa RASDAQ se va desfiinţa în octombrie.

Compania de asigurări este controlată de Nova Group Investments România SA şi Epsilon Estate Provider SRL, ambele firme deţinute de omul de afaceri Dan Adamescu. Astra Asigurări are o capitalizare bursieră de 579 milioane de lei, iar din februarie 2014 a fost suspendată de la tranzacţionare ca urmare a intrării în procedură de redresare financiară.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială la Astra la mijlocul lunii februarie a anului trecut. ASF a suspendat astfel acţionarii şi conducerea societăţii şi a numit compania KPMG Advisory ca administrator special. Decizia ASF a venit ca urmare a unui control derulat la Astra care a constatat diminuarea coeficientului de lichiditate sub nivel minim admis. Prin instituirea procedurii de redresare financiară, ASF a solicitat asigurătorului majorarea capitalului social cu 490 mil. lei în 12 luni, din care 70 mil. lei într-o primă fază.

Compania a obţinut un profit de 55 mil. lei în primele nouă luni ale anului trecut, având venituri din subscrierea de poliţe de 555 mil. lei, potrivit unui comunicat al KPMG, administratorul special al companiei.