Cercel, BRD: Cea mai bună soluţie pentru cei care au dificultăţi la plata ratelor este o negociere individuală între client şi bancă. Nu cred în soluţii de masă

Autor: Claudia Medrega 20.01.2015
BRD-SocGen a acordat începâd cu 2006 mai puţin de 10 credite în franci elveţieni în sumă totală de circa 400.000 franci elveţieni, iar în prezent mai are în sold doar 5 astfel de credite, iar suma globală nu depăşeşte 280.000 de franci elveţieni, a declarat pentru ZF Claudiu Cercel, deputy CEO la BRD-SocGen, a doua bancă din sistem.
 
El consideră că cea mai bună soluţie în cazul oricărui credit pentru care beneficiarul înregistrează dificultăţi la plată este o negociere individuală între client şi bancă pentru o eventuală restructurare, deoa­rece o soluţie impusă centralizat poate crea hazard moral.
 
„Oferta a fost destinată unei clientele atent selec­ţionate, dar chiar şi aşa produsul a fost eliminat după mai puţin de două luni de la lansare. Am considerat atunci, analizând atent istoria acestei valute a unei ţări cu statut de «refugiu financiar» în perioade de criză, că riscurile legate atât de rata de schimb, cât şi de variabilitatea dobânzii de referinţă erau prea mari atât pentru bancă, cât şi pentru clienţi.“
 
BRD a acor­dat un număr foarte limitat de împru­muturi în franci, primele chiar înainte de anul 2000, în cvasito­ta­litate unor so­cietăţi comerciale, pentru sus­ţi­ne­rea rela­ţiilor cu entităţi similare din Elveţia. Pon­derea globală a aces­tora în total portofoliu BRD nu a depăşit 0,15%, respectiv 12 milioane franci elveţieni. Astăzi pon­derea este de 15 ori mai mică, adică 0,01%, corespun­zând unui sold global de circa 600.000 franci elveţieni, potrivit lui Cercel.