Acţiunile BRD au recuperat scăderile din ultimele şase luni

Ziarul Financiar 22.01.2015

Titlurile BRD SocGen, a doua bancă din sistem după active, au sărit de pragul de 9,4 lei/unitate în şedinţa de miercuri, 21 ianuarie, cotaţie nemaiatinsă din vara anului trecut, investitorii revenind la sentimente mai bune faţă de acţiunile băncii.

La cotaţia de 9,4 lei/titlu, banca are un avans de 7,4% faţă de începutul anului, după ce anul trecut acţiunile BRD au raportat un minus de 3%. Celelalte acţiuni bancare au debutat în 2015 cu evoluţii diferite: titlurile Banca Transilvania au crescut cu peste 4,2%, în timp ce acţiunile Băncii Comerciale Carpatica au scăzut cu circa 4%.

WikiZF: Profilul companiei BRD

Scăderea acţiunilor BRD a fost alimentată anul trecut şi de vânzările făcute de SIF-uri, care au primit acţiunile la privatizarea băncii şi au devenit astfel printre cei mai importanţi acţionari minoritari. SIF-urile au vândut din acţiunile BRD şi au cumpărat acţiuni la Banca Transilvania, care au crescut cu circa 20% anul trecut şi graţie rezultatelor financiare peste aşteptări.

Marea aşteptare a investitorilor în acţiunile BRD este publicarea rezultatelor financiare pe 2014, eveniment care va avea loc pe 12 februarie. Banca şi-a bugetat revenirea pe profit în 2014 după doi ani consecutiv de pierderi. Din 2012, banca nu a mai distribuit dividende, astfel că revenirea pe profit ar putea reactiva distribuţia de dividende.

După primele nouă luni din anul 2014, BRD a raportat un profit net de 20 mil. lei, în scădere cu aproximativ 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile unor provizioane suplimentare în trimestrul al treilea pentru clienţii în insolvenţă. Rezultatul la nouă luni a luat prin surprindere investitorii, în condiţiile în care după primul semestru din 2014 banca a înregistrat un profit de 123 milioane de lei, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013, indicatori care au alimentat speranţele investitorilor că banca îşi va continua creşterea rezultatelor şi în ce-a dea doua jumătate a anului.

În 2013, BRD a încheiat anul cu o pierdere netă de 385 mil. lei din cauza efortul de curăţare a portofoliului de credite neperformante şi a volumului foarte redus de credite noi. Acesta a fost al doilea an consecutiv când  BRD a avut  pierderi, în 2012 banca înregistrând un rezultat negativ de 332 mil. lei. Sistemul bancar în ansmablu a avut la finalul anului 2013 un profit cumulat de 497 milioane de lei, în condiţiile în care 23 de bănci au avut profit, iar 17 pierdere.