Marele absent de la Davos ar putea face astăzi istorie

Autor: Bogdan Cojocaru 22.01.2015

Banca Centrală Europeană pregăteşte achiziţii de obligaţiuni suverane de 50 de miliarde de euro pe lună timp de doi sau trei ani, iar preşedintele BCE Mario Draghi va anunţa astăzi mai multe detalii despre replica instituţiei sale la programul de printare de bani pentru cumpărare de active aplicat după criză de Fed, au declarat surse apropiate situaţiei.

Informaţiile au stârnit vâlvă în presă şi vin după ce preşedintele Franţei François Hollande a declarat la începutul săptămânii că BCE va anunţa joi un program pentru achiziţia de obligaţiuni guvernamentale emise de statele din zona euro.

Financial Times scrie că oficialii BCE au discutat telefonic despre ideea unui volum fix de obligaţiuni achiziţionate, spun sursele, citate de Financial Times.

Propunerea ar însemna ca BCE să cumpere cel puţin bonduri guvernamentale de minimum 600 de miliarde de euro şi posibil dublu dacă va efectua achiziţii timp de doi ani. Un oficial din ministerul de finanţe italian a declarat că există îngrijorări la Roma că băncile centrale va trebui să-şi asume responsabilitatea pentru propriile achiziţii de obligaţiuni. „Dacă ajustarea cantitativă este făcută fragmentar, nu va fi eficientă şi nu va concorda cu ideea unei Europe unite“, a spus italianul.

Fed a cumpărat titluri de trezorerie de sute de miliarde de dolari după criză pentru a reporni economia americană, cea mai mare din lume. Banii din achiziţii au intrat în sistemul financiar şi de acolo pe pieţe, impulsionând şi creditarea şi bursele.