BCE ar putea arunca astăzi „bomba nucleară“ în războiul cu deflaţia

Autor: Bogdan Cojocaru 22.01.2015

Oaspeţii Forumului Economic Mondial de la Davos, locul unde se întâlnesc în fiecare an cei mai puternici bancheri, oameni de afaceri şi politicieni ai lumii, nu au ezitat să-i ia apărarea guvernatorului Băncii Naţionale a Elveţiei, a cărui decizie a aruncat în aer francul elveţian şi a trezit o furtună politică în estul Europei din cauza celor care şi-au văzut mărite ratele creditelor în franci elveţieni.

Un alt mare bancher ar putea face istorie astăzi. Presa internaţională scrie că preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi va anunţa că BCE va începe să achiziţioneze obligaţiuni suverane de 50 mld. euro pe lună timp de doi sau trei ani, ceea ce ar însemna că banca centrală a zonei euro va intra cu armamentul „nuclear“ în războiul cu deflaţia.

La astfel de programe, de printare de bani pentru achiziţii de active - quantitative easing, au recurs în timpul crizei Rezerva Federală americană şi banca Angliei. Economia SUA şi cea britanică avansează acum puternic, pe când cea europeană este anemică. Ceea ce va face BCE va avea implicaţii şi pentru România, deoarece unul dintre efectele ajustării cantitative europene va fi deprecierea euro.