Fosta primă doamnă se destăinuie/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 23.01.2015

Cartea aceasta a stârnit scandal în Franţa*), valuri de indignare şi valuri de aprobare simultane. În două săptămâni s-au vândut 500.000 de exemplare. Apoi cartea a fost tradusă cam peste tot. O carte apreciată drept „lovitura de graţie” dată unui preşedinte (de fapt, unui bărbat) care a trădat. 256 de pagini care aruncă în aer viaţa politică a Franţei. Valérie Trierweiler, jurnalistă la Paris Match, a avut, timp de nouă ani, o relaţie cu actualul preşedinte al Franţei, François Hollande. Relaţia a început pe vremea când acesta ocupa diferite funcţii în cadrul Partidului Socialist Francez. Amândoi au divorţat, renunţând la familii şi la copii (Valérie – trei şi François – patru), legătura dintre ei devenind din ce în ce mai strânsă până în momentul în care François Hollande, ales preşedinte al Franţei, începe să o neglijeze, considerând politica mai importantă decât sentimentele pentru ea şi decât dragostea care făcuse din ei un cuplu deosebit de controversat. Mai mult decât atât, Hollande începe o relaţie cu o actriţă, faptul ducând la o ruptură de nevindecat. În consecinţă, Valérie găseşte de cuviinţă să dea în vileag ceea ce ea consideră a fi adevărata faţă a lui Hollande, cartea stârnind, în Franţa, un adevărat scandal. În timp ce acesta ocupă funcţia de preşedinte al Franţei, Valérie, de pe poziţia sa de primă-doamnă, sprijină diferite organizaţii umanitare, implicându-se în acţiuni de salvare a copiilor defavorizaţi şi a femeilor victime ale războaielor din Africa. După despărţirea sa de Hollande, autoarea simte nevoia de a-şi mărturisi emoţiile intense trăite, la bine şi la greu, alături de cel pe care l-a iubit şi care a părăsit-o pentru altă femeie.

Un volum deosebit de interesant prin dezvăluirile pe care le face despre viaţa politică franceză, văzută prin ochii unei femei care i-a stat alături şefului statului timp de mai bine de nouă ani, din care aproape doi ani i-a petrecut la Palatul Elysée, pe post de primă-doamnă.

Ar fi putut evita rolul de primă-doamnă, spune ea, ar fi putut să nu pună piciorul în Palatul Elysée şi să nu-l însoţească pe preşedinte în vizitele oficiale. Dar faptul n-ar fi schimbat cu nimic polemicile şi insinuările. În plus, ar fi lipsit ceva: „Protocolul, reprezentativitatea franceză prevede două persoane. Iar această funcţie simbolică este importantă în Franţa.” Aşadar Valérie Trierweiler a ajuns la palatul prezidenţial oarecum contrar sentimentelor intime.

„Este pentru prima dată când o «fostă primă-doamnă» scrie despre un preşedinte aflat încă în exerciţiu. Redactată în cel mai mare secret, această carte este atât o chemare de dragoste, cât şi o lină coborâre în infern, o incursiune în intimitatea unui cuplu. Nimic mai mult decât două personaje: Valérie şi François.“ – „Paris Match”.

 

Luni, 5 ianuarie 2015, Saida Jawad, o prietenă apropiată a fostei prime-doamne a Franţei, a anunţat că Romarin Films, casa de producţie condusă de aceasta, a achiziţionat drepturile de ecranizare a volumului Mulţumesc pentru acest moment. Saida Jawad a anunţat că în acest moment lucrează împreună cu Valerie Trierweiler la scenariu şi că filmul va aduce în atenţia publicului noi elemente ale poveştii de dragoste dintre François Hollande şi cea care i-a fost parteneră de viaţă timp de nouă ani.

 

 *) Valérie Trierweiler – Mulţumesc pentru acest moment. Fosta primă doamnă a Franţei se destăinuie. Editura RAO. Traducere şi note de Adriana Bădescu.