Armax Gaz se transferă de pe RASDAQ pe ATS

Autor: Roxana Pricop 23.01.2015
Acţionarii producătorului de echipamente pentru industria pe­tro­lului Armax Gaz Mediaş (ARAX) au aprobat transferul companiei de pe piaţa RASDAQ pe un sistem alternativ de tranzacţionare.

În decizia acţio­na­rilor nu este menţionat ce sistem alter­nativ de tran­zac­ţionare va alege com­pania. Atât bursa de la Bu­cureşti, cât şi cea de la Sibiu operează pro­priile sisteme alter­native de tran­zac­ţionare. Prin desfiin­ţarea pieţei RASDAQ, com­paniile trebuie să aleagă dacă se mută pe piaţa regle­men­tată a bursei, pe un sistem alternativ sau dacă se delistează. Doar patru companii, din cele peste 900 de pe piaţa RASDAQ, au ales până în prezent să se transfere la cota bursei, majoritatea alegând fie mutarea pe un sistem alternativ, fie delistarea.

Acţionarii Armax au respins cu majoritate de voturi transferul pe o piaţă reglementată. Compania a înregistrat un rezultat negativ de 3,6 milioane lei după primele nouă luni din 2014, de la un profit brut de 446.000 lei în perioada similară din 2013. Cheltuie­lile companiei au crescut cu 3%, la 68,9 milioane de lei, de la 66,4 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului 2013.

Afa­cerile com­paniei în primele trei tri­mestre au marcat o creştere de 31%, până la 36,4 mi­lioane de lei.

Afacerile com­pa­niei sunt depen­dente de comenzile din partea prin­cipalilor jucători de pe piaţa internă, adică Petrom, Romgaz (SNG) şi Transgaz (TGN).

Mai mulţi acţionari deţin 53,6% din titlurile companiei, iar directorul general Mircea-Simion Vescan con­trolează un pachet reprezentând 46,3% din titluri, conform celor mai recente raportări.

La cotaţia actuală a acţiunilor, de 3,97lei/titlu, Armax Gaz are o capitalizare de 24,4 milioane de lei.