Analiştii UniCredit: Sistemul bancar va scăpa de pierderi anul acesta

Autor: Florentina Dragu 23.01.2015
Sistemul bancar va reveni pe profit în acest an, consideră analiştii băncii UniCredit, care anticipează o scădere a creditelor neperformante cu trei puncte procentuale, la un nivel de aproape 11%.

UniCredit apreciază că rentabilitatea activelor bancare ROA (Return on Assets) se va situa la 0,3% în 2015, faţă de un nivel de -0,6% preconizat pentru anul trecut. Nivelul de profitabilitate ROA este calculat pe baza profitului net anualizat al băncilor împărţit la totalul activelor la valoare medie. Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, declarase miercuri că băncile au înregistrat anul trecut pierderi cumulate „mult mai mari“ de 2 mld. lei, acest nivel fiind deja de­pă­şit în luna noiembrie, iar în decembrie s-au adâncit.

Potrivit estimărilor UniCredit, România va în­registra în acest an cea mai mare scădere din Eu­ropa Centrală şi de Est a ratei împrumuturilor neperformante. De altfel, banca italiană se aşteaptă la o creştere a creditelor neperformante în majoritatea ţărilor din regiune, pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina.

Potrivit analiştilor italieni, împrumuturile din sistemul bancar românesc vor urca în acest an cu 0,1%, după o scădere de 3,6% anticipată pentru 2014, în timp ce depozitele bancare vor avansa cu 3%, păstrând acelaşi ritm de creştere ca în anul trecut.

Rata dintre împrumuturi şi depozite se va situa la 94%, faţă de 97% în 2014, iar raportul costuri/venituri se va îmbunătăţi de la 56% la 54%.

România va înregistra o creştere economică de 2,5% anul acesta, Turcia şi Polonia fiind singure­le ţări din regiune cu un ritm al avansului mai alert, de 3,4%, respectiv 3,3%, se arată în raportul Uni­Credit. Economiile din Ucraina, Rusia, Serbia şi Croaţia se vor contracta în 2015, astfel că avansul pentru întreaga regiune va fi de numai 0,2%.