Şeful Broker Cluj, preşedintele AIPC şi managerul de tranzacţii al SIF1 vor un loc în board-ul SIF Banat-Crişana

Autor: Roxana Pricop 26.01.2015

Grigore Chiş, directorul general SSIF Broker Cluj, alături de Augustin Dănilă, fost director de dezvoltare la firma de brokeraj din Cluj, Laviniu Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) şi Cătălin Dobrescu, manager tranzacţii la SIF Banat-Crişana (SIF1) şi-au depus candidaturile pentru un loc, din cele patru libere, în Consiliul de administraţie al SIF Banat-Crişana.

Termenul limită de depunere a candidaturilor este marţi, 27 ianuarie.

SIF Banat-Crişana a convocat acţionarii în adunare generală ordinară pe 2 martie pentru a alege patru noi administratori după ce lui Dragoş Bîlteanu (fost preşedinte şi director general) şi lui Najib El Lakis (fost administrator), aflaţi în arest preventiv într-un dosar de delapidare şi manipulare a pieţei de capital, li s-au retras avizele de administratori de către ASF, iar alţi doi administratori au demisionat la începutul lunii decembrie. Timp de doi ani, până pe 11 decembrie 2014, SIF Banat-Crişana a fost condusă de Dragoş Bîlteanu, care a deţinut funcţiile de preşedinte şi director general.

Mandatele noilor administratori vor fi până în aprilie 2017, moment în care ar fi expirat mandatele foştilor administratori. Pe 5 decembrie, Ali H. Lakis, fiul omului de afaceri Najib El Lakis, a demisionat din consiliul de administraţie al SIF1, iar pe 9 decembrie Adrian Petreanu şi-a anunţat demisia din CA.

Ceilalţi trei administratori în funcţie la SIF Banat-Crişana sunt Ştefan Dumitru, care deţine funcţia vicepre­şedinte, Ion Stancu, membru în CA, şi Valentin Chiser, membru în CA.

Procurorii DIICOT suspectează mai multe persoane că ar fi delapidat SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia şi că ar fi manipulat bursa. Prejudiciul estimat este de peste 60 de milioane de lei. Procurorii susţin că există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012 – 2014 membrii grupării au constituit un grup infracţional organizat ce a avut ca scop obţinerea de sume de bani din patrimoniul SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia, prin delapidarea acestora (în modalitatea însuşirii/traficării).

Acţiunile SIF1 au crescut cu 1,8% în acest an până la un preţ de 1,327 lei/titlu. Raportat la activul net unitar de 2,9225 lei de la 31 decembrie 2014, acţiunile SIF1 se tranzacţionează la un discount de 55%, cel mai mare din rândul celor cinci SIF-uri. SIF Banat-Crişana a raportat un profit de 142 milioane de lei în 2014, în urcare cu 77% faţă de 2013, însă din 2012, odată cu venirea lui Dragoş Bîlteanu la conducere, societatea nu a mai distribuit dividende, ci a capitalizat profitul.