Comvex Constanţa ia în calcul listarea la Varşovia

Autor: Radu Bostan 26.01.2015

Operatorul portuar Comvex Constanţa (simbol bursier CMVX) ia în considerare listarea pe piaţa alternativă a bursei din Varşovia, ca o opţiune suplimentară la transferul pe celelalte platforme ale burselor din Bucureşti sau Sibiu, în contextul procesului de desfiinţare a pieţei RASDAQ.

„Am studiat acest subiect, dar va trebui să vedem în ce măsură sunt şi acţionarii de acord. Totdeauna există poziţii şi pro şi contra“, a spus Viorel Panait, preşedintele şi directorul general al Comvex.

Varianta transferului la Varşovia apare printre op­ţiu­nile care vor fi supuse spre apro­bare acţionarilor într-o adu­nare generală pe 24 fe­bruarie, alături de cele prevă­zute de Legea 151/2014 pri­vind închiderea pieţei RASDAQ. Va­riantele obiş­nuite sunt transferul pe o piaţă regle­mentată sau pe sistemul alternativ de tranzacţionare, fie acestea ale BVB sau ale SIBEX.

Bursa din Varşovia este cea mai mare din Europa Centrală şi de Est, însă şi platforma sa alternativă, numită NewConnect, are o dimensiune substanţială, cu 430 de emitenţi şi o capitalizare totală de 9 miliarde de zloţi, echivalentul a 9,66 miliarde de lei. Pentru a fi admis pe NewConnect, un nou emitent trebuie să aibă un capital social de 500.000 de zloţi (529.000 lei) şi minimum 15% din acţiuni trebuie să se afle în mâinile a cel puţin 10 acţionari, niciunul neavând o participaţie mai mare de 5%.

Rulajul realizat pe bursa alternativă poloneză a totalizat echivalentul a 1,5 miliarde de lei anul trecut, faţă de rulajul de 20,2 milioane de lei realizat pe ATS-ul administrat de bursa de la Bucureşti.

„Diferite comentarii cu privire la pieţe care sunt mai bogate decât Bucureştiul au fost mereu. În textul Legii 151 în primul rând se face referire la directivele europene. În condiţiile acestea, în cadrul european, Legea 151 nu ar interzice o asemenea aprobare. Nu cred că este exclus ca cineva să fie listat pe două pieţe“, a mai spus Panait.