Banca Centrală Europeană ar putea tipări încă 2 trilioane de euro la nevoie

Autor: Andrei Cîrchelan 26.01.2015

Programul de 1.080 de miliarde de euro anunţat de Banca Centrală Europeană (BCE) săptămâna trecută ar putea fi majorat şi continuat pe o perioadă mai lungă de timp dacă nu aduce rezultatele aşteptate, potrivit unuia dintre membrii boardului băncii.

„Dacă nu am realizat ceea ce vrem să realizăm, va trebui să facem mai mult sau pe o perioadă mai lungă de timp“, a declarat pentru Bloomberg Benoît Coeure, membru al board-ului BCE, la Forumul Economic de la Davos.

Din declaraţia lui se înţelege că dacă inflaţia rămâne sub 2% pe termen mediu, neatingând ţinta BCE, atunci acest program pe care îl foloseşte BCE ca instrument împotriva deflaţiei va fi continuat şi extins până când obiectivul va fi atins. De asemenea Ignazio Visco, guvernatorul băncii centrale italiene, a declarat că limita în achiziţia de active de către BCE „rămâne deschisă“.

Afirmaţia lui Coeur a venit la 24 de ore după ce BCE a anunţat că va injecta lunar câte 60 de miliarde de euro în economia europeană, până în septembrie 2016.

Potrivit calculelor BCE, programul ar trebui să adauge 0,4 puncte procentuale la inflaţie în 2015 şi 0,3 puncte procentuale în 2016..

Pieţele financiare însă nu au primit anunţul cu foarte mare entuziasm. Reacţia pieţelor a fost de uşoară creştere, dar analiştii sunt de părere că cele 1.080 de miliarde de euro pe care le pompează BCE în economie reprezintă o sumă prea mică şi nu vor avea efectul scontat. Potrivit analiştilor, BCE ar trebui să lanseze un program de aproximativ 3.000 de miliarde de euro, nivel similar celui injectat de Rezerva Federală în economia Statelor Unite ale Americii (SUA).

În SUA, programul a fost introdus imediat după izbucnirea crizei economice şi a prevenit intrarea economiei americane în recesiune, ducând ulterior chiar la o rată de creştere de 5% în al patrulea trimestru din 2014. Între timp, Europa înregistrează creşteri anuale sub 1%.

„Dacă vedem că avem dificultăţi în a atinge obiectivele, va trebuie să continuăm. Programul e menit până în septembrie 2016, după care vom face o evaluare şi vom vedea dacă a fost suficient sau nu“, a mai spus Coeur, care este unul dintre cei şase membri ai boardului BCE care au formulat propunerea de relaxare cantitativă.