Banca Românească reduce dobânda la creditele în franci elveţieni

Autor: Andra Oprescu 26.01.2015

Banca Românească a decis reducerea dobânzii pentru clienţii cu credite în franci elveţieni cu peste 0,8% prin aplicarea indicelui LIBOR de la data de 26 ianuarie 2015, pentru a compensa parţial apecierea francului elveţian. Această reducere se va aplica până la următoarea dată de actualizare a dobânzilor pe baza indicelui LIBOR, conform condiţiilor contractuale.

“Decizia a fost luată în vederea sprijinirii clienţilor băncii în această perioadă dificilă şi constituie un instrument suplimentar de protecţie a acestora. Măsura vine în continuarea politicii constante a băncii care oferă, încă din 2010, clienţilor cu dificultăţi în achitarea ratelor, soluţii de restructurare aplicate în funcţie de particularităţile fiecărei situaţii”, au declarat reprezentanţii Băncii Româneşti.

Aproximatuv 7% din creditele în franci elveţieni se găsesc în portofoliul de la  Banca Românească.

Banca Românească este a şasea instituţie de credit care anunţă măsuri pentru sprijinirea clienţilor cu credite în franci elveţieni.

Moneda elveţiană s-a apreciat semnificativ ca urmare a eliminării plafonului impus de Banca Elveţiei pentru cursul dintre franc şi euro. Francul s-a apreciat cu peste 20% faţă de leu ca urmare a acestei decizii şi a ajuns la vineri la maximul de 4,58 lei. Totuşi, cursul anunţat de BNR a coborât luni la 4,48 lei/franc.

Băncile caută soluţii pentru cei circa 75.000 de clienţi cu credite în franci elveţieni, care trebuie să plătească acum rate cu circa 400 de lei mai mari faţă de perioada anterioară deciziei luate de Banca Elveţiei.

BNR a anunţat că nu este de accord cu conversia creditelor la cursul istoric, deorece mai multe bănci ar risca să intre în faliment. Astfel, banca centrală a estimate o pierdere contabilă de aproape 4,3 miliarde lei (950 milioane de euro) pentru cele 11 bănci comerciale care au în portofoliu credite în franci elveţieni, dacă s-ar aplica la portofoliul existent conversia în lei la cursul de la momentul acordării împrumutului.