Costul leilor este la un nou minim istoric şi împinge în jos ratele la credite

Autor: Liviu Popescu 29.01.2015

Dobânda Robor la 3 luni, referinţa pentru costul creditelor de retail în lei, a ajuns ieri la un minim istoric de 1,53% pe an, continuând astfel trendul descendent înregistrat în ultimele patru luni. Scăderea a fost chiar mai accentuată faţă de zilele precedente Dobânzile interbancare s-au redus cu aproape două puncte procentuale în ultimele patru luni, ceea ce s-a reflectat în rate mai mici la credite începând din luna ianuarie.

Dobânzile celor mai multe credite de retail în lei au fost modificate la finele lunii decembrie, când Robor ajunsese la 1,7% pe an. Comparativ cu nivelul de la sfârşitul lunii septembrie, când a avut loc precedenta rundă de actualizare a dobânzilor, indicatorul Robor la 3 luni era cu aproape 1,5 puncte procentuale mai mic.

Anul trecut, indicatorul Robor la 3 luni a atins maximul în luna februarie, respectiv 3,7% pe an, pe fondul unui val de volatilitate a dobânzilor la lei, generat de o lipsă acută de lichiditate în sistemul bancar. Al doilea val de volatilitate s-a înregistrat în septembrie, când a fost atins un nivel de 3,2% pe an, ceea ce a determinat BNR să intervină pe piaţă şi să furnizeze lichiditate prin operaţiuni repo.

Evoluţia din ultimele luni a dobânzilor a fost determinată în mare parte de scăderea dobânzii-cheie de către BNR la minimul istoric de 2,5%. Următoarea şedinţă de politică monetară a BNR va avea loc săptămâna viitaore, iar analiştii se aşteaptă ca instituţia să reducă din nou dobânda-cheie. Dobânda Robor cu scadenţă la şase luni a ajuns de asemenea la un minim istoric de 1,78%.