Guvernul a rămas cu banii în buzunar pentru că nu a ştiut să-i cheltuiască

Autor: Iulian Anghel 29.01.2015

Guvernul a gâtuit de-a lungul anului cheltuielile cu investiţiile ca să constate, la finalul anului, că a rămas cu banii în buzunar.

Deficitul bugetar la sfârşitul anului este de 1,85% din PIB, faţă de un deficit de 2,2% din PIB prevăzut în legea bugetului pe 2014 şi ajustat apoi la 1,98% din PIB. Anunţul a fost făcut ieri de premierul Victor Ponta înainte ca Finanţele să publice execuţia bugetară pe 2014 care va arăta cum au fost veniturile, cheltuielile şi deficitul în anul care a trecut.

Deficitul de 1,85% din PIB a fost realizat într-o singură lună, în decembrie, întrucât la 11 luni acesta a fost unul extrem de mic, de 0,04% din PIB (248 mil. lei). Aceasta înseamnă că, la un PIB estimat în 2014 de 647 mi­liarde de lei, guvernul a chel­tuit în decembrie în jur de 12 miliarde de lei. Execuţia buge­tară la decembrie va arăta pe ce s-au dus aceşti bani. La 11 luni cheltuielile de capital (investiţii din buget) au fost de 12,1 miliarde de lei, cu 2 miliarde de lei sub cele din perioada simi­lară a lui 2013, adică un minus de 13,9%. Însă în perioada de iarnă nu se fac investiţii în infrastructură, din cauza vremii. În aceeaşi perioadă, cheltuielile cu bunurile şi serviciile au avansat cu 0,7% faţă de ianuarie – noiembrie 2013, iar cele destinate programelor dezvoltate cu fonduri UE au crescut cu 5%. Veniturile totale au crescut cu 6,8%, iar cheltuielile cu 1,5%.

„Deja am primit prima veste bună, ANAF şi ministrul de finanţe mi-au confirmat că şi în luna ianuarie avem încasări bugetare mai mari decât erau previzionate în plan. Vestea mai puţin bună este că nu am făcut 1,97% din PIB deficit, ci am făcut 1,85%. Deci, suntem, după Germania, cei mai disciplinaţi bugetari, dar banii ăia trebuie să-i cheltuim în continuare“, le-a spus ieri miniştrilor săi premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

În urmă cu două săptămâni, minitrul finanţelor Darius Vâlcov a anunţat că, potrivit datelor preliminare, bugetul general consolidat a închis anul trecut cu un deficit de 1,98% din PIB.